Een

Een is een dorp met 803 inwoners (per 2011) op 5 kilometer ten westen van Norg. In 2007 vierde het dorp haar 675-jarige bestaan. Het dorp bestaat uit drie kernen die in de 20e eeuw aan elkaar zijn gegroeid en tezamen iets meer dan 800 inwoners tellen. De naam Een is een Drents dialectische verbastering van Eden, wat waarschijnlijk turf betekende.

De grootste van deze kernen, Zuideinde geheten, ligt aan de weg van Haulerwijk naar Norg. Noordelijk hiervan, langs de weg naar Steenbergen, liggen nog twee kernen. Ongeveer een kilometer naar het noorden ligt de Middenbuurt of Middelboer. Vanuit hier loopt een weg naar Een-West. Weer een kilometer noordelijker ligt de kern Noordeinde of Noorderboer. Ten oosten van Een ligt het Eenerdiep, dat ook wel het Groote diep wordt genoemd. Dit is de bovenloop van het Peizerdiep. Over het diep ligt de Eenerbrug.

De Zwartendijksterschans is een uit de 16e eeuw daterend verdedigingsbolwerk tegen de Bisschop van Munster. Deze weg heet de Schansweg, maar stond vroeger bekend als de Zwartendijk en was de belangrijkste verbinding van Friesland met Drenthe. Ter bescherming van deze weg is hier in de zestiende eeuw een schans gebouwd. Een andere schans met de naam Portugal lag ten oosten van Een.

In het begin van de jaren vijftig was Een een aantal jaren wereldberoemd omdat hier destijds een kapper was gevestigd die een remedie voor kaalheid zou hebben uitgevonden. Kale of kalende bezoekers kwamen zelfs uit Noord-Amerika en het Verre Oosten. Het haargroeimiddel van de van oorsprong Haagse kapper, Marienus van Rooyen, bleek uiteindelijk niet het gewenste resultaat op te leveren. De kapper vertrok, naar verluidt schatrijk, naar onbekende oorden.