Worteldagen – Kleinschalig Beeldend Locatietheater Festival – 17 – 20 mei 2024

Van 17 t/m 20 mei wordt festival Worteldagen gehouden in Norg, gemeente Noordenveld / Drenthe. Dit jaar is het thema van Worteldagen Wees Echt. Een verwijzing naar de groeiende populaire anti-social media app BeReal. In een wereld waarin we leven met fake news, influencers en algoritmes, weten we soms niet meer het echte van nep te onderscheiden. Tijdens Worteldagen krijgen de studenten de gelegenheid om naar hun eigen realiteit te zoeken. Wat is voor hen echt? En wanneer ben je echt?

Het festivalteam is alweer actief met de voorbereidingen van festival Worteldagen 2018. Evenals voorgaande jaren zullen er ongeveer 40 theaterstudenten van diverse kunstopleidingen uit Groningen, Friesland, Overijssel en Utrecht deelnemen aan festival Worteldagen. Zij arriveren twee weken voor het festival in Norg om op een verassende locatie aan een performance te werken.

Een festival van vier dagen organiseren lijkt niet zo ingewikkeld, maar er komt nog redelijk wat om de hoek kijken, voor het zo ver is. We zijn daarom erg blij met de locatiehouders en vrijwilligers die dit samen met het festivalteam elk jaar weer naar een hoger plan tillen, waardoor het festival steeds meer wordt gewaardeerd en bezocht. Daarom voor de nieuwe bezoekers een tip; reserveer je kaarten, wil je op de bonnefooi langskomen, doe dat vooral op de zaterdag en ’s avonds! Vaak zijn de kaarten voor de Pinksterzondag en maandag middag snel uitverkocht.

Website: https://www.worteldagen.nl

Bij de start van ‘Worteldagen’ komen alle studenten in Norg aan. De studenten krijgen tien werkdagen de tijd om in een rustige, landelijke omgeving een eigen performance neer te zetten. Ze gaan de dialoog met de locatie aan en komen hierdoor tot een plan gebaseerd op en/of geïnspireerd door de locatie. Het uiteindelijke product duurt 7 tot 10 minuten en varieert per student van kleine beeldende performances, geluidsobjecten, (video)installaties, poppen- of objecttheater, dans enzovoort.

Voorafgaand aan het festival wordt elk product door de studenten, organisatie en eigen opleiding bekeken. Op basis daarvan vindt een bespreking plaats, waarna er tijd is om aanpassingen te doen. Tijdens het festival ‘Worteldagen’ wordt hun performance vier dagen lang, twaalf keer voor publiek gepresenteerd. Door veelvuldig te presenteren krijgen de studenten praktijkervaring in hun toekomstige vak en hebben ze de mogelijkheid te wennen aan publiek. Daarnaast kunnen ze tijdens het festival ‘Worteldagen’ hun product verfijnen.