Nationaal en Regionaal Tuigpaardenconcours

Het eerste nationale concours van de vereniging werd gehouden in 1978, op het sportveld aan de Schapendrift. Vooraf werd er overleg gevoerd met het bestuur van de Noordenveld Tentoonstelling om goed beslagen ten ijs te komen. Het werd een succes waaraan ook de leden van de ruiter- en ponyverenigingen mede debet waren. Het eerste concours werd verreden voor warmbloed tuigpaarden en paarden van het Friese ras. Sindsdien is de kwaliteit van dit hippisch gebeuren tot grote hoogte gestegen. Alle toppers van Nederland komen maar al te graag naar het avondconcours. Dat geldt niet alleen voor de genoemde twee rassen tuigpaarden maar ook de hackneys doen zich al vele jaren geleden in Norg.

Momenteel wordt dit concours gehouden op het evenemententerrein van het sportveldencomplex. Elk jaar oogst het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours veel lof van de zijde der deelnemende stallen als ook van rijders, sponsoren en publiek. Door de uitstekende accommodatie, compleet met tribunes en prima verlichting zorgen de deelnemers voor echte topsport.

– Nationaal tuigpaardenconcours, dinsdag 30 juli 2024
Elke laatste dinsdag in juli wordt dit concours gehouden op het evenemententerrein van het sportveldencomplex in Norg. Deze spectaculaire avond is een lust voor het oog. Door de interactie tussen het publiek, deelnemers en paarden ontwikkelt zich een fantastisch schouwspel. De paarden zullen zich nog meer tonen, waardoor een ieder nog enthousiaster wordt.
Aan de start verschijnen niet alleen Tuigpaarden en Hackney’s voor de showwagen. Ook de Friese aanspanningen nemen deel aan dit concours, en wel in traditionele klederdracht en de daarbij behorende krompanelensjees. Al met al een mooi schouwspel om te zien. Alle toppers van Nederland komen maar al te graag naar het avondconcours in Norg.
Door de uitstekende accommodatie, compleet met overdekte tribunes en horecaplein en de imponerende verlichting, zorgen de deelnemers voor echte topsport. Dit evenement is uitgegroeid tot één van het grootste en bekendste in Nederland en trekt jaarlijks vele toeschouwers.

Het slotstuk van de avond is een geweldig show “Het Sprookje van Norg”! Het is altijd een verrassing wat hier getoond wordt. Dit jaar zullen wederom alle disciplines, tuigpaarden, Fries ras en Hackney’s iets heel bijzonders laten zien. In deze show zullen ruim 40 paarden zich van hun beste kant laten zien, en het publiek versteld doen staan.
Het concours begint om 16.00 uur, entree € 15,00, kinderen t/m 14 jaar gratis.

– Regionaal tuigpaardenconcours, zondag 1 september 2024 –
Dit jaar wordt op de eerste zondag in september op de Brinkhofweide in Norg het regionale tuigpaardenconcours gehouden. Dit concours voor leden van de voormalige vereniging Taveno werd jaren door de VVV georganiseerd. In 1993 heeft Stichting Norgermarkt Concours de organisatie van dit concours overgenomen.
Tijdens het concours worden diverse rubrieken verreden door de rijders van VTN cat. 4 Noord voorheen Taveno en Fries Ras cat. 3, dit zijn aanspanningen uit Groningen, Friesland en Drenthe.
Tussen de diverse rubrieken zijn er verschillende shows te zien.
Een jaarlijks hoogtepunt is de rubriek voor kinderen tot 14 jaar. Het is een prachtig gezicht om de kinderen te zien genieten van hun rijkunst. De toeschouwers smullen van de creativiteit en originaliteit die door kinderen en ouders geshowd worden. Het concours begint om 13.00 uur en de toegang is gratis.