Zaterdag 13 juli graveltocht met ruim 2000 deelnemers door Noord-Drenthe 

door | 4 jul 2024

Home 9 Nieuws 9 Zaterdag 13 juli graveltocht met ruim 2000 deelnemers door Noord-Drenthe 

Op zaterdag 13 juli is Noord-Drenthe het strijdtoneel van de Gravel One Fifty: een gravelwedstrijd die deel uitmaakt van de UCI Gravel World Series. Fietsen over onverharde wegen is ongekend populair! De start is aan de Brinkweg in Peize en de deelnemers fietsen over bospaden, gravelpaden langs weilanden, zandpaden door de natuur. Dat zijn allemaal openbare wegen.

In 2022 werd de Gravel One Fifty voor het eerst verreden. Toen deden er 350 deelnemers aan mee. Inmiddels staat de teller op ruim 2000 deelnemers. De gravelbike is ontzettend populair.  Deelnemers kunnen zich door deelname in Peize kwalificeren voor het WK Gravel.

Veiligheid

De toename van het aantal deelnemers brengt ook uitdagingen met zich mee. Johan Wekema (directeur Enforce Sport Events): “We doen er alles aan om het evenement veilig te laten verlopen. Dat is onze prioriteit. Zo zijn er talloze verkeersregelaars om een oversteek goed te laten verlopen en is er motorbegeleiding. Maar we zijn geen Tour de France waarbij het hele parcours is afgesloten en de meeste renners na 15 minuten weer voorbij zijn. We starten in groepen en dat betekent dat het op verschillende plekken op het parcours tussen 08.00 en 15.00 uur het drukste is. Dus we vragen ook een beetje begrip en oplettendheid van de mensen.” 

Kom kijken

Deelnemers kunnen 150 of 80 km fietsen. Er doen zowel profs als recreanten mee. Het parcours gaat vooral door de gemeentes Noordenveld en Tynaarlo. De start en finish is op het evenemententerrein aan de Brinkweg in Peize. De start is vanaf 8.00 uur. De winnaar finisht rond 12.30 uur. Wekema: “Publiek is van harte welkom! Het finishterrein is altijd gezellig. Er staan foodtrucks, er is muziek en natuurlijk kun je de fietsers een warm onthaal geven.”

Meer informatie over de Gravel One Fifty kun je vinden op: www.gravelonefifty.nl