Wondergronds Kunstfestival van start op Kunsterf Norg

door | 22 jun 2024

Home 9 Nieuws 9 Wondergronds Kunstfestival van start op Kunsterf Norg

Project21Zes houdt drie weken lang het Wondergronds Kunst Festival op Kunsterf Norg. Het festival is toegankelijk vanaf woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en een kaartje kost € 2,- pp. Gisteravond was de opening in het bijzijn van de zestien deelnemende kunstenaars en een vijftigtal genodigden. Naast de kunstwerken van 16 kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het mycelium is een afwisselend programma samengesteld met workshops, lezingen en wandelingen (zie programma op www,kunsterfnorg.nl).

Project 21Zes staat voor 21 juni; de langste dag – de kortste nacht, ofwel Zonnewende. Het etmaal bij uitstek voor een kunstpresentatie op een buitengewone manier. Jessica Lelieveld en Wilma Wassing zijn initiatiefnemers en stelden bij de opening dat er al de nodige verbindingen zijn gelegd, maar dat de start van de expositie ook een moment is om nog meer samen te werken en verbinden te leggen. Tijdens de opening werd dat gesymboliseerd door de kunstenaar die met touwen een net werk spanden met de bezoekers die in een kring om hen heen waren komen te staan. Helaas geen mooi weer met een ondergaande zon, maar toch aangenaam en lekker droog. De bezoekers werden min of meer automatisch uitgenodigd om een wandeling te maken door de tussen het hoogstaande gras gemaakte paden. De installatie met gele myceliumdraden waar Jessica en Wilma tijden aan gewerkt hebben vormt een soort middelpunt op het terrein. De overige werken zijn op de deel van Kunsterf Norg tentoongesteld.

Er zijn waardevolle contacten ontstaan met ondernemers binnen de gemeente Noordenveld. Zo geeft uitvaartondernemer Haandrikman een grafkist van mycelium in bruikleen. Dit is een royaal gebaar en we hopen dat de Noordenvelders nieuwsgierig zijn naar deze noviteit.

Hotel Karsten zal gedurende de 3 weken van het festival Wondergronds-gerechten serveren. Het allerleukste winkeltje van Norg Marikari gaat gedurende het festival schimmelpakketten verkopen. Hiermee kun je zelf thuis je eigen eetbare paddenstoelen kweken. De Winsinghhof in Roden draait op vrijdagavond 28 juni de film Funghi Web of Life van Merlin Sheldrake. Dit is een primeur voor het Noorden van het land. We zijn enorm blij met deze super fijne samenwerking!

Het Wondergronds Kunst Festival is mede mogelijk gemaakt met subsidie van Cultuurfonds Drenthe.

Project21Zes is in de ban van Mycelium

Mycelium ofwel zwamvlok is het ondergrondse netwerk van schimmeldraden (hyfen). We kennen allemaal de paddenstoel. Dit is eigenlijk de vrucht/bloeiwijze bovengronds van het mycelium. Gedurende deze expositie zijn er op verschillende momenten educatieve activiteiten rondom het thema Mycelium. Er is een samenwerking ontstaan met organisaties op het gebied van natuureducatie en ook zij zijn gedurende de expositie op diverse momenten aanwezig om interessante informatie te geven en om vragen te beantwoorden.