Uiteindelijke keuze folly’s is razend moeilijk

door | 25 mrt 2024

Home 9 Nieuws 9 Uiteindelijke keuze folly’s is razend moeilijk

De organisatoren van Folly Art Norg staan voor een schier onmogelijke taak om uit dertig kwalitatieve hoogstaande genomineerden er vijftien tot zeventien te selecteren voor de follyroute die deze zomer in Norg te volgen is. Over twee dagen verspreid presenteerden de dertig genomineerden zich. Compleet met een maquette en verhalen over de achtergrond van het dwaasbouwwerk. De eerste presentatie was bij Norgerhout en de tweede op Donderboerkamp.

De genomineerden waren geselecteerd uit meer dan honderd inzendingen. Veel voorkomende thema’s: het klimaat, droogte, grondwaterpeil, je eigen identiteit, duurzaamheid en circulaire economie. De inzenders komen uit heel Nederland en hebben een achtergrond als architect, ontwerper, (beeldend) kunstenaar. Bij de uiteindelijke keuze houdt de organisatie naast het uiterlijk van het ontwerp ook rekening met verscheidenheid, materiaalgebruik, de plek in het landschap, stabiiiteit en weergevoeligheid.

Voor de winnaar ligt een geldprijs van vijfduizend euro klaar. Ook wordt er een publieksprijs toegekend. Hiermee is een geldprijs van vijfhonderd euro gemoeid. De bouwers van een folly krijgen van de organisatie een bouwbudget van 650 euro.

Folly Art Norg vindt dit jaar plaats  van 28 juli tot en met 25 augustus. Als bezoeker kun je de follyroute op elk moment van de dag bewandelen, maar dit kan alleen met een routekaart en informatiegids die verkrijgbaar zijn op het infopunt. In de informatiegids staan in volgorde de folly’s weergegeven die je tegenkomt op de route, met tekst en uitleg over de folly en de maker(s).