Theatervoorstelling Gebed zonder End 10 x in Koepelkerk Veenhuizen

door | 25 mrt 2024

Home 9 Nieuws 9 Theatervoorstelling Gebed zonder End 10 x in Koepelkerk Veenhuizen

Veenhuizen bestaat 200 jaar. Ter ere daarvan speelt in april de theatervoorstelling Gebed zonder End van theatermaker Jos Spijkers in de monumentale koepelkerk, bekend om zijn rijke geschiedenis met ‘verpleegden’ en gedetineerden, een actueel verhaal over de angst voor de ander en de zeggingskracht van theater.
Wij willen hier geen vluchtelingen. Gaat ook niet gebeuren. Wij zijn hier geen pauperparadijs. Er is een kerk en een gevangenis in dit dorp. Een dominee die zich verliest in Shakespeare, ruziet met God en zijn vrouw vergeet. Een asielzoeker als bittere nar. Een gedetineerde moordenaar en twee zussen die klaar zijn met Shakespeare, in dit dorp dat zich nergens en overal mee wil bemoeien.


Nemand voelt zich gezien en begrepen. God niet door de mensen. De mensen niet door God. De dominee niet door zijn spelers. Zijn vrouw door niet hem. De inwoners niet door de andere inwoners. Mensen verschansen zich achter hun eigen mening of achter onverschilligheid en sluiten zo de ander buiten. Een gedetineerde en een vluchteling zoeken tevergeefs een plek in dit dorp. De Dominee refereert liever aan Shakespeare dan aan de bijbel. Dit tot ergernis van God, met wie hij letterlijk een kort (telefoon)lijntje heeft. God heeft een soort existentiële crisis; dat hij niet meer bestaat als de mensen niet in hem geloven.
Het leven lijkt een groot toneelstuk, zegt iemand ; van dichtbij gezien is het een tragedie maar van een afstand lijkt het meer op een komedie. Een komedie van onvermogen die de mensen, of ze willen of niet, weer met elkaar verbindt.
Bestaan of niet bestaan; daar draait het in Shakespeare en deze voorstelling om. Jos Spijkers maakt documentair theater. Hij werkt met spelers die hun eigen verhaal inzetten in een voorstelling. Mensen bij wie iets op het spel staat. In Veenhuizen maakte hij drie voorstellingen in de PI Bankenbosch: Tussen 4 Muren (2011), Opgesloten (2012) en Niemand Ontsnapt – aan zichzelf (2013). En ook Uitschot (2011-2014), Koloniekak (2016-2017) en De Kinderkolonie (2019 en 2021) over de geschiedenis van Veenhuizen.


Voorstellingen Gebed zonder End:
Donderdag 4 april – aanvang 20.00 uur
Vrijdag 5 april – aanvang 20.00 uur
Zaterdag 6 april – aanvang 20.00 uur
Donderdag 11 april – aanvang 20.00 uur
Vrijdag 12 april – aanvang 20.00 uur
Zaterdag 13 april – aanvang 20.00 uur
Donderdag 18 april – aanvang 20.00 uur
Vrijdag 19 april – aanvang 20.00 uur​
Zaterdag 20 april – aanvang 20.00 uur

Zondagmiddag 21 april (matinee) – aanvang 15.00 uur


Locatie: De Koepelkerk, Hoofdweg 112 Veenhuizen.
Regie en script: Jos Spijkers
Spel: Rita Luiken, Dick van Veen, Jason Staal, Barbara de Jong, Willem Zoodsma, Janna
Koops, Corneel Beijert, Grietje Vording, Annie Tjassing, Gonnie Westerhof, Marloes
Kouwer, Tarah Staal
Orgel: Sander ter Veen
Saxofoon: Froukje de Haan


Info en reserveren: kijk op www.erfgoedparade.nl
In samenwerking met De Erfgoedparade.
Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door gemeente Noordenveld en provincie
Drenthe.