Sanne (21) uit Roden: ‘Ik ben blij met deze extra hulp’
“Zou jij mij eens kunnen vertellen welke tijd die klok aangeeft?”, zegt Katy Oosterhuis. Ze is vrijwilliger bij het Taalhuis in Noordenveld. Het Taalhuis is een plek voor iedereen vanaf 18 jaar die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer. De vraag stelt ze aan Sanne de Wit (21) uit Roden. “Half drie”, zegt Sanne. “En hoe laat is het op de volgende klok?”, vraagt Katy. Sanne aarzelt. “Drieëntwintig over?” Ze maakt haar antwoord niet af. Sanne heeft moeite met klokkijken en met het snel noteren van afkortingen of woorden. Ze is op het aanraden van haar moeder voor het eerst bij het Taalhuis om lessen te volgen, zodat ze haar vaardigheden kan verbeteren.
“Mijn moeder las ergens over de gratis lessen bij het Taalhuis en ik vond het meteen een goed idee”, vertelt Sanne. De lessen vinden plaats in Roden Centraal, een plaats met diverse ruimtes waar in duo’s getraind wordt. “Wij zitten in een afgesloten ruimte met erg dikke deuren, zodat ik niet afgeleid wordt”, zegt Sanne. “We kunnen hier in alle rust oefenen.”
Leerling bepaalt lesprogramma
Marcelle Idema, coördinator van het Taalhuis, vertelt dat inwoners terecht kunnen bij het Taalhuis met gerichte vragen. “Dat kan zijn om het schrijven van een e-mail, om het schrijven van een brief te verbeteren of om bijvoorbeeld een brief beter te leren lezen. Wij zijn een organisatie met inmiddels 29 enthousiaste vrijwilligers, die een les op maat kunnen aanbieden.” De duo’s komen vervolgens elke week een uur of anderhalf uur samen om te oefenen. “En pas wanneer de leerling aangeeft dat de vaardigheden voldoende zijn, wordt er met de lessen gestopt. Het is net een school, maar hier bepaalt de leerling het lesprogramma.”
Schaamte
In totaal worden bij het Taalhuis in Noordenveld op dit moment 38 mensen geholpen. “Daarvan zijn 31 allochtoon en van zeven leerlingen is Nederlands de eerste taal”, zegt Marcelle. “Wij zouden graag wat meer mensen zoals Sanne helpen. “Als we de cijfers mogen geloven zou zeven procent van de inwoners van Noordenveld bij ons aan mogen kloppen.” Dat zijn 2184 mensen. Waarom deze mensen niet aankloppen voor hulp is een raadsel. “Ik denk dat het te maken heeft met schaamte, maar dat is nergens voor nodig. Wij kunnen echt helpen, heeft het verleden bewezen. Ik hoop dat we meer mensen kunnen aansporen om gebruik te maken van onze diensten, want daarvoor bestaan ze.”
“Kun jij eens opnoemen wat daar staat?”, vraagt Katy aan Sanne. De bladzijde is inmiddels omgeslagen naar een pagina vol met afkortingen. Ned. p.17 oef. 12, staat er geschreven. “Nederlands, pagina 17, oefening 12”, laat Sanne weten. Katy kijkt tevreden. “Heel goed. We bereiden het eerst voor door te lezen, straks gaan we schrijven”, zegt ze.
Contactmogelijkheden
Elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur is er een spreekuur in de bibliotheek. U kunt gewoon langskomen met uw vraag. Maar u kunt ook bellen of appen met de taalhuiscoördinator via:
06-57377690 of stuur een mail op: . Na het stellen van de vraag wordt gekeken welke vrijwilliger daar het beste bij kan helpen, waarna gekeken wordt naar het beste moment om te oefenen.