Stembussen Europese verkiezingen dicht, tot zondag blijft de onduidelijkheid

door | 7 jun 2024

Home 9 Nieuws 9 Stembussen Europese verkiezingen dicht, tot zondag blijft de onduidelijkheid

De stembussen voor de verkiezingen in het Europees Parlement zijn gesloten. GroenLinks-PvdA is de grootste partij geworden volgens de exitpoll van Ipsos I&O/NOS. Zij krijgt 8 zetels, de PVV volgt met 7. Alles kan nog enigszins veranderen als de definitieve uitslagen bekend zijn en dat is pas zondag.

Ruim 13 miljoen kiesgerechtigden hadden de gelegenheid te geven een stem uit te brengen voor het Europees Parlement. VVD krijgt volgens de exitpoll 4 zetels, CDA heeft er 3, D66 eveneens 3, BBB volgt met 2 en tenslotte PvdD, SGP, Volt, en NSC elk 1 zetel. De ChristenUnie lijkt uit het Europees Parlement te verdwijnen, maar zit nog wel dicht tegen die enen zetel aan.

De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is dit keer ietwat hoger uitgevallen, zo blijkt uit de tweede exitpoll van Ipsos I&O/NOS. Er ging donderdag 46,8 procent van de kiezers naar de stembus. Vijf jaar geleden was dat 41,8 procent. In Noordenveld is nog n iet beken hoe hoog de opkomst is, maar de verwachting is dat dat boven het landelijke cijfer ut zal komen. Gemeentesecretaris Sebastiaan Ruddijs en burgemeester Klaas Smid togen van stembureau naar stembureau in de gemeente om de medewerkers van het stemlokaal van wat lekkers te voorzien.

De echt uitslag wordt nog niet bekendgemaakt, want de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil dat wordt gewacht tot alle landen hebben gestemd om de verkiezingen niet te beïnvloeden. Alle landen moeten dus wachten tot het allerlaatste stemlokaal in de EU dichtgaat. Dat gebeurt pas om 23.00 uur op zondagavond in Italië.

Het publiceren van exitpolls is wel toegestaan, omdat die ‘slechts’ peilingen zijn, schrijft de NOS. Nederland is niet het enige land dat moet wachten, al moeten wij wel het meeste geduld hebben. In Duitsland kan zondag tot 18.00 uur worden gestemd, in Frankrijk tot 20.00 uur. Ook in die landen komt eerst een exitpoll, later pas een uitslag.