Het traditionele paasvuur wordt ieder jaar in vooral het oosten en noorden van Nederland ontstoken. Grote stapels takken en ander brandmateriaal – bekend als paasbulten – gaan dan in de fik. Vanavond onder meer in Langelo, Zuidvelde/Huis ter Heide en in Een. De foto’s zijn van het paasvuur aan de Oosterweg bij Langelo.
Het paasvuur lijkt in de kern op het ontsteken van vreugdevuren rond oud en nieuw. Er worden grote vuren aangestoken. En net als een andere traditie, het carbidschieten, komen paasvuren vooral in het noorden en oosten van Nederland voor.
Het ontsteken van paasvuren is een traditie die al eeuwenlang in heel Europa voorkomt. Van Denemarken in het noorden van Europa tot Zwitserland en Oostenrijk in het zuiden. Nederland is de westgrens van dit gebied. Van oorsprong, zo vermoedt men, is de traditie van paasvuren afkomstig uit de tijd van de Germanen. De vuren werden ontstoken om de god Ostara een offer te brengen. Het vuur stond hierbij symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. Vermoedelijk vierden de deelnemers flink feest, met veel drank erbij. Vroeger vonden dit soort feesten plaats op individuele hoeven, maar in latere tijden ging men Paasvuren per buurtschap of dorp organiseren.
De vlammen en de rook van het vuur stonden symbool voor het brengen van vruchtbaarheid. Om die reden wordt Pasen ook wel eens als vruchtbaarheidsfeest aangemerkt. Vandaag de dag is het vooral een gezellig samenzijn met koffie/thee, een biertje of gewoon een beetje kletsen. De dagen worden langer en de mooie dagen komen er aan. We gaan elkaar weer vaker tegenkomen…. Alleen jammer dat steeds meer paasvuren niet kunnen doorgaan door strengere wet- en regelgeving.