OPEN HUIS OVER TRENDS EN TRADITIES BIJ EEN UITVAART

door | 22 feb 2024

Home 9 Nieuws 9 OPEN HUIS OVER TRENDS EN TRADITIES BIJ EEN UITVAART

Op zaterdag 2 maart 2024 heeft Carolina Verhoeven van Culinair Erfgoed Centrum Nederland een Open Huis georganiseerd over culinaire tradities en nieuwe rituelen rondom een uitvaart, ofwel het afscheid nemen. Dit Open Huis vindt plaats in Dorpshuis De Enter, Leeksterweg 23 te Haulerwijk vanaf 11.00 uur. Toegang gratis.

Vanwege haar overlijden kan zij er zelf niet meer bij zijn, maar op haar verzoek gaat het evenement tóch door!

In de laatste decennia is de invloed van religie afgenomen en dat is ook te merken aan de rituelen rondom rouw. Toch is de behoefte aan eigen rituelen sinds die tijd toegenomen en daarom is er een Open Huis waar je je kunt verdiepen in allerlei oude en eigentijdse rituelen.

Bezoekers kunnen de rijkdom van funeraire culinaire tradities bewonderen en maken daarnaast kennis met de rouwcultuur van diverse landen. Tijdens het Open Huis valt veel te beleven en te beluisteren. Zo is er een kleine expositie over culinaire gebruiken, is er oude rouwkleding te bewonderen, staat er een prachtige replica van een witte rouwkoets uit de 19e eeuw en zijn er muzikale optredens en lezingen.

Ook wordt antwoord gegeven op vragen als: waarom spelen tradities en rituelen zo’n belangrijke rol in diverse samenlevingen? Wat is de betekenis van koffie en cake en wordt al deze kennis nog wel overgedragen?

Programma:

11.00 uur  Opening door het Vrijstatig Volkje met een statig welkomslied.

12.00 uur  Kledinggroep Rouw toont rouwkledingdracht van rond 1900. Volgens traditie is daarbij een mannentafel en een vrouwentafel. Dat zijn tafels vol verhalen waar anekdotes besproken worden.

14.00 uur  Lezing over Culinaire Trends en Tradities door Drs. Ineke Strouken, oud-directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

15.00 uur  Parfummaker en geurontwerper Frank Bloem vertelt over zijn boek Geur: De vergeten sensatie.

Tussen de bedrijven door brengt het Vrijstatig Volkje muziek en dans die niet alleen mooi is om naar te luisteren en te kijken, maar ook om zelf aan deel te nemen.