Noordenveld sluit 2023 positief af dankzij grondverkopen, maar grote zorgen voor komende jaren

door | 4 jul 2024

Home 9 Nieuws 9 Noordenveld sluit 2023 positief af dankzij grondverkopen, maar grote zorgen voor komende jaren

“Hoe houden we onze gemeentefinanciën en ons voorzieningenniveau de komende jaren op orde?”

De jaarrekening 2023 van de gemeente Noordenveld is dankzij incidentele grondverkopen op bedrijventerrein Haarveld en in de woonwijk Oosterveld positief afgesloten. Onder de streep plust de gemeente bijna 2,5 miljoen euro. 

“Ondanks financieel moeilijke tijden zijn wij trots op onze gerealiseerde projecten”, zegt wethouder Alex Wekema van financiën. De centrumontwikkeling in Roden, het opgeleverde Grondstoffencentrum, Werk aan De Westerd, de regentonnenactie en de viering van 200 jaar Veenhuizen, noemt hij als voorbeelden. 

Uitdaging  
Volgens de wethouder staat Noordenveld, ondanks deze plus, voor enorme uitdagingen. “Landelijk gezien worden 2025 en 2026 financieel moeilijke jaren voor gemeenten. Gemeenten krijgen steeds meer taken. We moeten meer doen met minder geld.” De meerjarenbegroting laat daardoor al grote tekorten zien voor de komende jaren. “En daarover maak ik mij grote zorgen. De belangrijkste vraag voor Noordenveld is: hoe houden we onze gemeentefinanciën en ons voorzieningenniveau de komende jaren op orde?”

Een week geleden kwam de gemeente met het sombere nieuws van de Perspectiefnota en nu de meevaller van 2023. wekt bevreemding, want als je nu geld overhoudt streep je dat toch weg tegen het tekort van de komende jaren? Waarom ligt dat anders? “Het positieve resultaat uit het jaar 2023 is een incidentele meevaller. Een verwacht tekort in de komende jaren mag je niet wegstrepen door een incidentele meevaller. Structurele uitgaven mag je niet dekken door eenmalige middelen.

Sociaal domein

De afgelopen jaren heeft Noordenveld flink geïnvesteerd in het sociaal domein, zodat inwoners beter en sneller geholpen kunnen worden. Aan het eind van 2023 kon de gemeente 3,6 miljoen euro toevoegen aan de reserve sociaal domein. De stand van de reserve sociaal domein bedraagt eind 2023 in totaal 11,5 miljoen euro.

De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening 2023 in zijn vergadering van maandag 8 juli 2024.