Noordenveld neemt vuilniswagen op waterstof in gebruik

door | 2 mrt 2024

Home 9 Nieuws 9 Noordenveld neemt vuilniswagen op waterstof in gebruik

Inwoners van de gemeente Noordenveld kunnen hem vanaf volgende week voorbij zien komen: onze nieuwe vuilniswagen op waterstof. Wethouder Alex Wekema nam afgelopen woensdag de sleutel van de wagen in ontvangst. Die kreeg hij uit handen van directeur Wim van Nispen van ESA Trucks, dat de wagen afleverde.

Noordenveld doet mee aan het REVIVE-project, dat wordt gecofinancierd door de Europese Unie. Naast Noordenveld doen zeven andere Europese gemeenten mee aan het project, waaronder Groningen, Amsterdam en Antwerpen. De waterstofwagens passen binnen de doelstelling om CO2-uitstoot over de langere termijn terug te dringen.

Groen voertuig, groen uiterlijk

Wethouder Wekema is verheugd met de nieuwe aanwinst: “Deze nieuwe vuilniswagen oogt niet alleen schoon, maar is ook echt schoon. Hij stoot geen CO2 uit en gaat bovendien bijna geruisloos door de straten. De groene kleur van de opzetcontainer zorgt ervoor dat de wagen wel degelijk opvalt en sluit mooi aan bij het groene karakter van de wagen.”

Noordenveld beschikt momenteel nog over drie vuilniswagens op diesel. Met de komst van de waterstofwagen wordt binnenkort van de oudste vuilniswagen afscheid genomen. De huidige witte opzetcontainers worden – wanneer ze af zijn – vanaf nu ook vervangen door containers in Noordenvelds groen.

Chauffeurs rijden proefrondes

Er worden eerst proefrondes gemaakt met de nieuwe wagen. Onze chauffeurs kunnen op die manier wennen aan het rijden en het legen van containers met de nieuwe wagen. Daarna wordt de wagen ingezet op de reguliere afvalroutes.

Dit project wordt ondersteund door het Clean Hydrogen Partnership en zijn leden Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research onder subsidieovereenkomst nr. 779589.

foto: Wethouder Wekema (rechts) krijgt de sleutel van de schone vuilniswagen van ESA Trucks-directeur Wim van Nispen.