Muzikale portretten in de maak tijdens Oerlab voor de Toekomst in Norg

door | 6 mrt 2024

Home 9 Nieuws 9 Muzikale portretten in de maak tijdens Oerlab voor de Toekomst in Norg

Muzikale portretten. Dat is wat Élénie Wagner wil maken van vier inwoners van Noordenveld tijdens het Oerlab van de Toekomst dat over een paar weken begint op de Brinkhofweide in Norg. Ze is zangeres, componiste en muzikale duizendpoot tegelijk en verheugt zich erop om de vier portretten gestalte te geven.

“Tijdens de Oerlab-testperiode in het najaar van 2023 heb ik een muzikaal portret gemaakt door een ochtend en een middag in Café Zwaneveld te verblijven en alles goed op me in te laten werken. Gewoon kijken, kopje koffie… hoe het is. Er was een rust, maar tegelijkertijd zijn de eigenaren heel erg druk met hun werk. Dat heb ik vooral geprobeerd in de uitvoering tot uiting te brengen. Ik hoop de komende weken in contact te komen met vier totaal verschillende Noordenvelders waardoor er vier compleet andere portretten zullen ontstaan.”

Garage TDI en Ėlénie hebben al wat namen opgeschreven van Norgers van wie muzikale portretten gemaakt zouden kunnen worden, maar men houdt zich aanbevolen voor nog meer suggesties. Denk je iemand te kennen die uitermate geschikt is voor een muzikaal portret omdat hij of zij dat verdient of een achtergrond (werk/hobby) heeft die daartoe uitnodigt, meld dat dan via de mail: .

“Het worden verhalende portretten. Ik zal met de mensen contact leggen, telefoontjes plegen en gesprekken voeren”, vertelt Élénie. “En misschien een dag met ze meelopen en kijken en luisteren wat ze doen. Misschien samen een mooie wandeling samen. En dat ga ik dan allemaal vertalen in een nummer dat ik zelf componeer en uitvoer. Gelardeerd met flarden van de (telefoon)gesprekken die ik heb opgenomen, als de mensen daarmee akkoord gaan. Het gaat erom dat mensen vertellen hoe ze leven in Noordenveld en hoe het leven kan zijn. Dat moet tot mooie verhalen kunnen leiden, want in Noordenveld gebeurt van alles heb ik inmiddels wel gemerkt. En natuurlijk inhakend op het thema Voedingsbodem door vragen te beantwoorden als; Hoe vruchtbaar is de bodem waarop je leeft voor jou? Wat heb je nodig om hier te kunnen groeien en bloeien? Via verbeelding proberen we grip te krijgen op de omgeving en de wereld onder onze voeten. Zo onderzoeken we samen met jong en oud hoe we de eigen leefomgeving in de toekomst vorm kunnen geven.”

Élénie zal ook een polaroidfoto maken van de muzikaal geportretteerden, herkenbaar of onherkenbaar, wat de mensen zelf willen. “Die foto wordt getoond tijdens de uitvoering van het nummer tijdens het oogstfeest in het laatste weekeinde van het Oerlab. De muzikale portretten zullen tijdens de afsluiting van Oerlab voor de Toekomst, op het zogeheten Culturele Oogstfeest, te horen zijn, en ook verspreid worden via een QR-code op ansichtkaarten.”

Beeldend kunstenares Vera Vos gaf eerder al aan dat ze videoportretten gaat maken van jongeren die zich thuis voelen op het platteland. Dat gebeurt onder de noemer ‘Passie voor het platteland’, waarvoor ze eerder al opnames maakte in de Drentse gemeente De Wolden. Vera zoekt hiervoor nog liefhebbers in de leeftijd tot en met 30 jaar op het gebied van sport (fietsen, paardrijden), kunst en cultuur, organiseren van evenementen of iemand die in de agrarische wereld actief is. “‘Waarom voel je je hier op je plek?’ en ‘Wat is hier leuk?’ maar ook ‘Wat mis je?’ zijn vragen die onder meer naar voren zullen komen”, vertelt Vera.

Bij de Oerlab try‐outs bij De Natuurplaats en op de Brinkhofweide zijn vorig jaar al de nodige contacten gelegd, die de komende tijd nog verder zullen worden uitgewerkt. Onder meer met Welzijn in Noordenveld als het gaat om cultuur, jongeren en eenzaamheid. Maar ook met de verschillende (culturele) instellingen, verenigingen en organisaties die Norg rijk is. Wellicht kunnen hier en daar dwarsverbanden worden gelegd van activiteiten die elkaar versterken en verbinden.

Oproepen en ideeën

De organisatie van het Oerlab is ook op zoek naar:

  • Inwoners van Noordenveld, van alle leeftijden, die een bijdrage willen leveren aan één van de openpodia binnen Oerlab voor de Toekomst. Wil je iets (samen)spelen op je instrument, een dansje of een theaterscène laten zien, een gedicht of verhaal voordragen, een toespraak houden die past bij ons thema, of heb je een ander idee dat je wilt delen? Geef je op en dan kijken we wat het Oerlab voor je kan betekenen!
  • Vrijwilligers die willen helpen bij allerhande klusjes, zoals de opbouw van het Oerlabterrein, publieksbegeleiding, catering, ontvangst van het publiek als gastvrouw/-heer, en dergelijke. Fijn als je komt helpen! En natuurlijk in ruil voor gezelligheid en gratis toegang tot onze activiteiten.
  • Naai(st)ers voor het naaiatelier tijdens de Oerlab-kledingruilbeurs, waar je je ingebrachte of geruilde kleding kunt laten versieren of repareren.
  • Mensen die ervaring hebben met het verven van paaseieren met natuurlijke verfstoffen.

Zie je mogelijkheden of kansen? Meld het bij Oerlab voor de Toekomst via . Ook voor andere ideeën of vragen…