Bij de herdenking bij het verzetsmonument aan de Voorsteweg in de Oosterduinen waren zo’n tachtig mensen aanwezig, onder wie een aantal nabestaanden. De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door het Dr. Nassau College uit Norg, dat het monument heeft geadopteerd. Leerlingen vervullen dan ook een belangrijke rol bij de herdenking. Dit jaar werden gedichten voorgedragen met begeleiding van een van de leerlingen op gitaar. Ook werd gezongen. Voorafgaand aan 4 mei is er op de school in de geschiedenislessen aandacht besteed aan de herdenking bij het verzetsmonument.
Namens de gemeente Noordenveld sprak raadslid Frederik van Lookeren Campagne. Hij wees op het belang van vrijheid en legde samen met een van de leerlingen een boeket bloemen bij het monument voor de acht verzetsstrijders hier het leven hebben gelaten. Namens de school sprak vestigingsdirecteur Richard Gerding: “Het is van groot belang dat wij hier vandaag aanwezig zijn. Wij mogen nooit vergeten wat hier op zondag 8 april 1945 is gebeurd, op deze plek. Hier zijn mensen in koelen bloede vermoord. De oudste was 54 jaar, de jongste 23 jaar!”
Gerding wees erop dat de executie van de verzetsmensen 5 dagen voor de bevrijding van Norg plaats vond. “ ’s Avonds wordt door de bezetter een groep verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring te Groningen gehaald en naar Norg getransporteerd. In Norg aangekomen worden ze hier, in de Oosterduinen geëxecuteerd. Eerder die dag zijn er bij Bonhagen ook al een groep verzetsstrijders om het leven gebracht.”
“Wij staan hier bij het monument ter nagedachtenis van deze verzetsstrijders, die hun leven hebben moeten laten, zodat anderen, waaronder wij, hier in vrede kunnen staan en leven! Wij herdenken, danken en eren deze moedige mensen. De cirkel van het monument stelt het leven voor, maar dit leven is vroegtijdig onderbroken, vandaar de opening…”
De levens van de volgende mensen werd vroegtijdig onderbroken: Dhr. Bergsma (43 jaar), Dhr. Denkema (54 jaar), Dhr. Dresselhuis (43 jaar), Dhr. Gernaat (27 jaar), Dhr. Huininga (34 jaar), Dhr. Kamminga (29 jaar), Dhr. Kruitbosch (23 jaar) en Dhr. Nagel (39 jaar)
Er werden bloemen gelegd en er was een minuut stilte om de gevallenen te herdenken.
In de Margarethakerk in Norg, in het Rashuys in Roderesch, in de Koepelkerk in Veenhuizen in de Schans in Een waren herdenkingsdiensten met toespraken, gevolgd door stille tochten naar oorlogsmonumenten, bloemleggingen en twee minuten stilte.