3 uur per week minder vrij buitenspel in de stad!
In de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland, Gouda, vond vandaag de feestelijke aftrap van de 17e Nationale Buitenspeeldag plaats in het bijzijn van heel veel kinderen. Jantje Beton en Nickelodeon onderstreepten hiermee opnieuw het belang van buitenspelen. Want recent onderzoek van Jantje Beton* toont aan dat 400.000 kinderen nauwelijks buitenspelen omdat de speelruimte voor hen afneemt, ouders het buiten te gevaarlijk vinden en de verleiding van social media en gamen groot is. Nieuwe resultaten maken bovendien inzichtelijk dat de mate van verstedelijking bepaalt hoeveel een kind vrij kan buitenspelen. Vrijheid, blijheid geldt dus lang niet voor elk kind in Nederland!
Feiten
- 51% van de kinderen in wijken met weinig groen, speelt nooit of bijna nooit buiten zonder volwassene in de buurt.
- Kinderen in stedelijke gebieden spelen 3 uur per week minder buiten dan in niet-stedelijke gebieden.
- Redenen minder buitenspelen: 1) weinig andere kinderen 2) gevaarlijk volgens ouders en kinderen 3) kinderen mogen het minder vaak zelf bepalen.
- Kinderen in stedelijke gebieden mogen minder vaak zelf weten of zij buiten spelen (28%) tegenover kinderen in niet-stedelijke gebieden (45%).
Hier tegenover staat:
- 8 op de 10 kinderen worden gelukkig van buitenspelen!
- Kinderen geven buitenspelen een 7,9 als rapportcijfer.
- 50% van de kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 wil meér buitenspelen.
- Jantje Beton heeft dus het Buitenspeelalarm geïntroduceerd om binnenzitten tegen te gaan.
100.000 kinderen spelen buiten tijdens de Nationale Buitenspeeldag
De Nationale Buitenspeeldag wordt in veel gemeenten aangegrepen om buitenspelen op de kaart te zetten. Kinderen spelen samen buiten en ontmoeten elkaar. Dit maakt de weg vrij om ook na deze dag af te spreken en samen naar buiten te gaan. Op www.buitenspeeldag.nl staat een landkaart met zo’n 700 activiteiten die georganiseerd worden. De variëteit en creativiteit van de organisatoren is groot: oud-Hollandse spelletjes, stormbaan ‘loose parts’, fit en fun-dag, springkussen, badeendjesrace, stoepranden, pannakooi en ga zo maar door. Veelal is er ook wat lekkers te eten en te drinken zodat er flink lang doorgespeeld kan worden!
Favoriete speelplekken
Uit het onderzoek blijkt ook, dat de plekken die kinderen het leukst vinden zijn: een grote speeltuin, bij voorkeur met een trampoline, gevolgd door bos en natuur, het schoolplein en een veldje in de buurt. Het is dan ook zorgelijk dat één op de vier beheerde speeltuinen de komende jaren zal verdwijnen als we niet ingrijpen. Jantje Beton zet zich in voor meer groene speelplekken, het behoud van beheerde speeltuinen en het stimuleren van buitenspelen met behulp van ‘buitenspeelcoaches’ die kinderen (weer) laten ervaren hoe leuk buitenspelen is. Want elk kind moeten kunnen buitenspelen, elke dag!