K3Delta mag beginnen met de uitbreiding zandwinning in Amerika, bij Een en Steenbergen

door | 7 mei 2024

Home 9 Nieuws 9 K3Delta mag beginnen met de uitbreiding zandwinning in Amerika, bij Een en Steenbergen

K3Delta mag beginnen met de uitbreiding van de zandwinning in Amerika, bij Een en Steenbergen. Een jaar geleden werd het bedrijf door de Commissie milieueffectrapportage gevraagd meer onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van de uitbreiding op de omliggende natuur. Dat meldt RTVDrenthe.

K3Delta wint al zo’n veertig jaar zand bij Amerika. Het zand wordt vooral in de regio gebruikt voor onder meer de bouw van huizen en de aanleg van wegen. Met de nieuwe plannen moet zo’n drie miljoen kuub zand worden gewonnen. Daarnaast wordt ongeveer 12 hectare aan ‘nieuwe natuur’ gerealiseerd aan de zuidkant van de plas. ‘Dat willen we doen door het gebied te verbinden met de omringende landschappen: het open veenkoloniëngebied en het besloten esdorpenlandschap’, noteert projectleider Iwan Reerink op de site van K3Delta.

Ook moet er ruimte komen voor recreatie, zodat er kan worden gewandeld en gefietst aan de oevers van de zandwinplas. Ook tiny houses zouden de recreatieve functie van het gebied moeten versterken. Daarbij moet aangetekend worden dat de zandwinplas nu en in de toekomst niet als zwemplas zal gaan dienen. K3Delta heeft daarover een afspraak gemaakt met de eigenaren van het nabijgelegen Ronostrand.

In september vorig jaar stemde de gemeente Noordenveld al in met de plannen van K3Delta. De verwachting is dat het bedrijf nog zeker tien tot vijftien jaar zand kan winnen in Amerika.