Indrukwekkende herdenking bij Bonhagen

door | 9 apr 2024

Home 9 Nieuws 9 Indrukwekkende herdenking bij Bonhagen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar was de herdenking bij het monument nabij Bonhagen op 8 april in plaats van 4 mei. Dat heeft er mee te maken dat in mei een aantal kinderen en hun ouders op vakantie zijn omdat het dan meivakantie is. Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk name ook een delegatie uit partnergemeente Sögel deelgenomen aan de herdenkingsactiviteiten.

De herdenking startte met het overhandigen van een bloemstuk door leerlingen van groep 8 aan leerlingen van groep 7 van basisschool De Hekakker. De school heeft dit monument aan de Oude Asserstraat geadopteerd en verzorgt ieder jaar de dodenherdenking op 4 mei. Voorafgaand aan de herdenking wordt tijdens de lessen uitgebreid stil gestaan bij de gebeurtenissen die op 8 april 1945 hebben plaatsgevonden op deze plek. Ook bracht groep 8 een bezoek aan herinneringscentrum Westerbork.

Nadat de twee leerlingen van groep 7 het bloemstuk bij het monument hadden neergelegd sprak Han Kemker, directeur van de school, de aanwezigen toe. Hierna hebben leerlingen gedichten voorgedragen en de namen van de slachtoffers op het monument voorgelezen, compleet met een verhaal wat hun rol was in het verzet. Namens de gemeente Noordenveld voerde burgemeester Klaas Smid het woord gevoerd. Ook sprak een van de nabestaanden over de keuze of hijzelf ook in verzet zou zijn gegaan. Ook sprak de burgemeester van Sögel de belangstellenden toe. Hierna werden door beide burgemeesters en andere aanwezigen bloemstukken bij het monument gelegd.

Diverse aanwezigen merkten op dat er veel belangstelling was voor de herdenking. Het leek drukker dan voorgaande jaren.