Gift Seniorenfonds Norg aan De Garve voor ondersteuning activiteiten

door | 11 apr 2024

Home 9 Nieuws 9 Gift Seniorenfonds Norg aan De Garve voor ondersteuning activiteiten

In de recreatieruimte van De Garve aan de Vinkenstraat in Norg is een overeenkomst getekend door  Joop de Boer van de Bewonerscommissie van het complex en Jan van Heerde, voorzitter van het Seniorenfonds Norg. Het gaat de schenking van een geldbedrag waarmee de activiteiten in de recreatieruimte nieuw leven worden ingeblazen. Daarbij wordt samengewerkt door Welzijn in Noordenveld, De Wiekslag, de Bewonerscommissie van De Garve en WoonZorg Nederland, (de verhuurder van de ruimte). Alle partijen geven tijd en inzet om dit te realiseren. Partijen hebben al geruime tijd bezig met de voorbereidingen en willen nu daadwerkelijk van start. Er worden nog vrijwilligers gezocht om de activiteiten te begeleiden.

Het Seniorenfonds is de korte naam van de Stichting Leefbaarheid Senioren Norg, dat eerder onder meer steun gaf aan Meer Bewegen voor Ouderen en de Stichting Ouderenvervoer Norg (SON). Het gaat daarbij om initiatieven die de leefbaarheid bevorderen in de oude gemeente Norg.

De recreatieruimte in De Garve kan beter worden benut en daarom is een lijst met mogelijke activiteiten opgesteld door de betrokkenen. Ook ouderen uit de directe omgeving van De Wiekslag en De Garve kunnen meedoen. “We hebben een lijst gemaakt met activiteiten waaraan behoefte is. Dat is bij de bewoners geïnventariseerd. Een daar gaan we de komende tijd invulling aan geven”, vertelt Bob Hulshof van Welzijn in Noordenveld, een van de partners bij het project. “Het wordt echt voor en door de bewoners.”

Jan van Heerde vult aan: “Het is een mooie plek die mee benut kan worden, een bekende plek in Norg.” In het afgelopen jaar stopten activiteiten in de Garve zoals het biljarten en koersbal. Gewoonweg omdat het aantal deelnemers te klein werd. Er waren nog maar drie biljarters over bijvoorbeeld.

Marjolijn Oortwijn van WoonZorg Nederland vertelt dat dat mede komt omdat de ouderen in De Garve een steeds hogere leeftijd hebben en minder mobiel worden. “Dan ga je niet meer zo gemakkelijk meedoen met activiteiten. Mensen blijven vaker thuis. Misschien hebben mensen in het complex ook minder binding met de andere bewoners dan voorheen. Het scheelt ook dat er niet meer een vaste beheerder is die de mensen kan enthousiasmeren Met de nieuwe activiteiten kunnen we dat misschien ook doorbreken, want er is nu duidelijk aandacht voor zaken waar echt iedereen aan kan meedoen.” Daarbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van de agogisch werkers van De Wiekslag.  Een begeleidingsgroep moet zorgen voor meer continuïteit en vervult een voortrekkersrol.

Volgens Marjolijn Oortwijn wordt De Garve ook als complex een stuk aantrekkelijker als er diverse activiteiten plaatsvinden en mensen de mogelijkheid hebben met elkaar in contact te komen. “Met een mooi programma dat past bij de populatie.”