Folly Art Norg 2024; inschrijven nog mogelijk tot en met 29 februari

door | 13 feb 2024

Home 9 Nieuws 9 Folly Art Norg 2024; inschrijven nog mogelijk tot en met 29 februari

Stichting Amonet uit Norg organiseert dit jaar voor de zesde keer Folly Art Norg. Het evenement trekt steeds meer belangstelling. De jubileumeditie in 2023 trok maar liefst 18.000 bezoekers. Iedereen die mee wil doen, heeft nog een maand de kans om een ontwerp in te sturen. Dat kan tot en met 29 februari 2024.

Folly Art Norg is een cross-over tussen beeldende kunst, architectuur, bouwkunst, landschap art en vakmanschap. De organisatie geeft ontwerpers een kans om een folly te realiseren en bezoekers de gelegenheid geven deze folly’s te bekijken in de fraaie natuurlijke omgeving van het Norger esdorpenlandschap in de gemeente Noordenveld (Noord-Drenthe).

Stichting Amonet daagt iedereen (studenten, kunstenaars, architecten en andere creatieven) uit om deel te nemen aan dit unieke evenement door een ontwerp voor hun folly in te sturen en kans te maken op de hoofdprijs van € 5.000. De vijftien folly’s zullen in 2024 tussen 28 juli tot en met 25 augustus in Norg te zien zijn. Naast de hoofdprijs kiezen ook de bezoekers hun favoriet. Dat is de winnaar van de publieksprijs.

Wil je mee doen met Folly Art Norg 2024?

Je krijgt een budget van maximaal € 650,00 voor materiaal en er zijn een aantal randvoorwaarden waar de folly  aan moet voldoen. Om precies te weten hoe het allemaal zit; kijk dan op de website www.follyartnorg.nl en/of vraag het ‘wedstrijdpakket FAN24’ aan met alle informatie,

Inzending van het ontwerp kan tot 29 februari 2024 maart 2020. De organisatie leest en beoordeelt elke inzending, waarna er dertig inzenders een uitnodiging krijgen om hun ontwerp te pitchen. Uit deze dertig ontwerpen komt de moeilijke beslissing om vijftien ontwerpen uit te kiezen voor de follyroute. De selectie van de definitieve deelnemers is op 29 maart.

Iedereen mag meedoen.

In 2023 vond met groot succes voor de vijfde keer Folly Art Norg plaats. Vijftien ontwerpers plaatsten langs een wandelroute van 7 km hun folly. Gedurende de maand augustus bezochten ruim 18.000 bezoekers de zeer gevarieerde folly’s en genoten van de prachtige omgeving.

(Zie voor een foto impressie www.follyartnorg.nl)

Een folly is een bouwwerk zonder functie. De term ‘folly’ komt van het Engelse woord ‘fool’, dat gek, dwaas of zot betekent. In de Romeinse tijd werden er al folly’s gebouwd en kreeg de folly een opleving vanaf 1700 in Europa. Om de landgoederen van de rijken te verfraaien, maar vooral voor de lol (foolish) en om te laten zien hoe welvarend je was.

Folly Art Norg speelt met het begrip folly, omdat het tijdelijke bouwsels zijn, in tegenstelling tot de echte folly’s in de wereld. Ook is er een dunne grens tussen een folly, kunst (in de openbare ruimte), architectuur en land-art. Daarom is het woord Art aan Folly toegevoegd. Folly Art Norg biedt mensen de gelegenheid om kennis te maken met het begrip folly en tijdens de route hun eigen mening te vormen over de bouwsels die ze tegenkomen in de wandelroute.