Feestjaar 200 jaar Veenhuizen sluit af met mooi slotevenement

door | 21 apr 2024

Home 9 Nieuws 9 Feestjaar 200 jaar Veenhuizen sluit af met mooi slotevenement

Generaal Johannes van den Bosch richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. Het doel: de armoede in Nederland bestrijden door middel van landbouwkoloniën. Hij sticht er zeven, en in 1823 kwam de Maatschappij van Weldadigheid naar Veenhuizen. In april 2023 werd het startschot gegeven voor tweehonderd jaar Veenhuizen, waarbij de voormalige onvrije kolonie en het gevangenisdorp een jaar lang, twee eeuwen pionieren in een levend landschap bomvol verrassende verhalen, gedenkt en viert. Zaterdag vond de slotviering van het feestjaar plaats en was het Verenigingsgebouw het centrum van festiviteiten.

Ondank de wisselende weersomstandigheden en de kou werd het een dag vol vermaak en gezelligheid voor zowel inwoners als bezoekers. De grote zaal van het verenigingsgebouw was overvol bij het streekontbijt met lokale producten, zoals kaas van Kaaslust etc. Zo’n 120 mensen schoven aan en genoten van smaken van de regio. Zo was het ontbijt dienen een aangename en gezellige start van deze feestdag. Met onder meer burgemeester Klaas Smid en gedeputeerde Jisse Otter.

Gedurende de dag was het echter niet altijd even druk door het slechte weer. In de loop van de middag kwam af en toe de zon erbij, maar viel er oom nog af en toe een buitje. Er was theatraal vermaak bij de entree van het terrein, er waren tientallen stands en in de loop van de middag was er een optreden van Vollek! De groep bracht een repertoire met liedjes over Veenhuizen. Voor de jongste feestgangers was er een speciaal ingerichte speelplek waar naar hartenlust gespeeld kon worden. Voordat de dag werd afgesloten met een feestavond was er nog een inloop-bbq.

Tijdens het slotevenement lanceerde schrijver Patricia Snel haar boek De vondeling van Veenhuizen. Het is een adembenemende historische roman over drie wezen in de kinderkolonie van Veenhuizen. De kinderkolonie van Veenhuizen – waar in eerste instantie alleen wezen, maar later ook complete arme gezinnen naartoe werden gestuurd – heeft ingrijpende sporen achtergelaten in duizenden families. Patricia Snel stuitte op het opgetekende verhaal van Karel en Lize Muller en vormde dit bijzondere stukje Nederlandse geschiedenis op invoelende wijze om tot een roman over vriendschap, veerkracht en de hoop op een beter leven.