Feestelijke handeling bij succesvolle bouw starterswoningen in Een

door | 16 mei 2024

Home 9 Nieuws 9 Feestelijke handeling bij succesvolle bouw starterswoningen in Een

De bouw van dertien starterswoningen in het Een gaat snel. In een paar weken tijd zijn de contouren van de woningen al goed zichtbaar. Vertegenwoordigers van de gemeente Noordenveld, Plaatselijk Belang Een, kwamen net als de aannemer, projectontwikkelaar en bijna alle nieuwe bewoners een kijkje nemen bij de woningen aan de Schoolstraat. Het is de bedoeling dat de huizen eind dit jaar casco klaar zijn en dan kunnen worden afgemaakt.

Tijdens de bijeenkomst blikten wethouder Jos Darwinkel van gemeente Noordenveld en voorzitter van Plaatselijk belang Een, Tammo Oldenhuis, terug op het proces dat heeft geleid tot de bouw van de woningen.

Na het plaatsen van een tussenwand in een van de woningen door de twee -samen met de toekomstige bewoners van de woning – werd geproost op de voorspoedige bouw en het toekomstige woonplezier van de kopers. Volgens Bruno Zandberg, projectontwikkelaar betreft het een uniek project aangezien het duurzame en energiezuinige nieuwbouwwoningen betreft met een prijs vanaf €240.000. “Het zijn volwaardige woningen met 2 of 3 slaapkamers en een badkamer op de verdieping. Dus zeker geen tiny houses. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze woningen snel zijn verkocht.

De leeftijd van de kopers bij twaalf van de dertien woningen ligt tussen de 20 en 34 jaar. Vier van de woningen zijn verkocht aan jongeren die nog bij hun ouders in Een wonen en nu dus ook in Een kunnen blijven. Dit tot grote tevredenheid van Plaatselijk Belang in Een. Youri Visser (24) is een van de gelukkigen die samen met zijn vriendin Annemieke een woning heeft gekocht. Een hoekwoning nog wel. “Ik heb me ingeschreven en zou wel zien hoe het zou lopen. Toen kregen we een telefoontje dat we de hoekwoning konden krijgen en hebben we “ja” gezegd.” Youri maakt net als enkele andere toekomstige bewoners gebruik van de starterslening die door de gemeente Noordenveld niet al te lang geleden is geactualiseerd.

Wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen) noemt het project – op het terrein van de voormalige basisschool De Regenboog – “een schoolvoorbeeld van samenwerking”. “Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen deze woningen snel worden ontwikkeld. Je voorkomt juridische procedures in een tijd waarin je al een procedure aan de broek hebt, wanneer je bakstenen besteld.”

Projectontwikkelaar Bruno Zandberg had aanvankelijk een plan, waarbij de helft uit starterswoningen en de andere helft uit duurdere woningen zou bestaan. Maar de verkoop van de duurdere woningen bleef achter en toen zijn er die ingewisseld voor nog meer starterswoningen. Daar was immers een wachtlijst voor. De woningen hebben allemaal een eigen tuin, maar er is ook een gezamenlijke binnentuin, die is ontworpen door Wilfried Reuvers en wordt aangelegd en onderhouden door de medewerkers van Groenzorg Norg.

Tammo Oldenhuis, voorzitter van Plaatselijk Belang Een wijst erop dat in 2010 al over mogelijke woningbouw werd gesproken toen plannen werden gesmeed voor de fusie van de twee Eener scholen. De basisschool is nu gehuisvest in De Schans en het gebouw van De Regenboog kwam leeg te staan. Er werden ook nog plannen ontwikkeld om woningen in de school te realiseren, maar dat idee is later verworpen en heeft plaats gemaakt voor de huidige plannen.