Eerste echte Hollandse nieuwe voor bestuur Boermarke Westeind

door | 19 jun 2024

Home 9 Nieuws 9 Eerste echte Hollandse nieuwe voor bestuur Boermarke Westeind

Vanmorgen werd het eerste vaatje echte Hollandse nieuwe geopend bij de viskraam op de kerkbrink in Norg. Vier leden van het bestuur van de Boermarke Westeind kregen een schoongemaakt exemplaar van de lekkernij aangeboden met daarbij een heus glaasje Korenwijn. Louw Ruizendaal en zijn team zijn enthousiast over de kwaliteit en ook het Boermarke-bestuur hapte de haring goedkeurend naar binnen.

De haring van De Vismeesters wordt gevangen voor de kust van Schotland en in ijltempo naar de verwerking gebracht en naar Nederland getransporteerd. De eerste exemplaren werden schoongemaakt door Thijs van der Meulen, die de viskraam een paar jaar geleden om gezondheidsreden over heeft gedaan aan Louw Ruizendaal en zijn team. “Ik heb nog goed contact met Louw en stelde een paar weken geleden voor om wat extra’s te doen bij de komst van de eerste echte Hollandse nieuwe. Die traditie is een beetje vergeten en dat is jammer want het is zo’n mooi ambachtelijk en puur product. Voor mij is het leuk om weer een dag mee te draaien in de kraam.”

In Norg is echte merken dat het haringfeest is vandaag want naast de reguliere viskraam staat een heuse viskar met flessen korenwijn om het proeven extra kracht bij te zetten. Een spandoek met ‘Heel Holland Hapt’ en de medewerkers in speciale visverkooptenues maken het geheel helemaal af. Nadat de bestuursleden van de Boermarke hun proeverij achter de rug hadden ging het meteen los met de verkoop. Diverse Norgers waren reuze nieuwsgierig naar de smaak van de Noordzeelekkernij en zorgden voor constante aanloop bij de kraam die deze week op vrijdag en zaterdag natuurlijk ook weer aan het Westeind staat.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2024 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen. In Scheveningen ging het eerste vaatje gisteren bij de veiling voor 81.000 euro van de hand. De opbrengst gaat altijd naar een goed doel, dit jaar is dat het Nederlands Herseninstituut.