Het eerste kievitsei in de provincie Drenthe is gevonden! Vrijwillig weidevogelbeschermer Herman Bus (54) van de Vogelwerkgroep Meppel vond het ei op vrijdag 8 maart 2024 om 14.15 uur op bouwgrond vlakbij Nijeveen, op het randje van de provinciegrens tussen Drenthe en Overijssel. Boerenlandvogelcoördinator Albert Boers van Landschapsbeheer Drenthe constateerde met behulp van een watertest dat het om een vers ei gaat. Hiermee is het boerenlandvogelseizoen in Drenthe officieel begonnen.
Herman Bus werd vijf jaar geleden vrijwilliger bij de Vogelwerkgroep Meppel, toen hij in Nijeveen kwam wonen. Daarvoor, in zijn voormalige woonplaats in Friesland, zette hij zich al jarenlang in voor de nazorg van weidevogels. Herman gaat met zijn vaste groep regelmatig op pad om kievitsnesten te zoeken. Hierbij is het belangrijk het gedrag van de vogels te herkennen. Als het mannetje en vrouwtje zich fel verdedigen tegen roofvogels en andere predatoren, maar telkens naar dezelfde plek terugkeren, dan kan er op die plaats een nest liggen. Herman: ”We hadden een paar plekjes in het vizier waarvan we dachten: daar gaan de vogels snel aan de leg. Ik heb deze plaats de afgelopen week al een paar keer bezocht, maar er lag niks. Vandaag zag ik aan het gedrag van een vogel dat het wel eens raak kon zijn. Ik heb tien minuten gezocht en toen vond ik het ei. Gelukkig lag het nog net aan de Drentse kant van de grens.”
Hoewel het vinden van het eerste kievitsei van Drenthe niet het doel was van Herman, geeft het hem wel een kick. Herman: ”Je bent er niet specifiek op uit, maar het is wel een leuke verrassing, een leuke bijkomstigheid. Maar het gaat natuurlijk om de bescherming van de nesten en dat de kuikens uitkomen. Daar werken we met z’n allen aan.”
Officiële start boerenlandvogelseizoen
Met de vondst van het eerste kievitsei is het boerenlandvogelseizoen van 2024 in Drenthe officieel begonnen. Zo’n 350 vrijwillige weidevogelbeschermers gaan het veld in om kuikens van de tureluur, de kievit, de grutto, de scholekster en de wulp een goede start te geven. De vrijwilligers brengen bij honderden boeren de nesten in kaart en nemen beschermingsmaatregelen. Landschapsbeheer Drenthe kan de groepen ondersteunen, dankzij de financiële steun van de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.