Drukbezochte boerderijdag bij melkveebedrijf Riedstra en Hoving: “Dit is cool!”

door | 11 mei 2024

Home 9 Nieuws 9 Drukbezochte boerderijdag bij melkveebedrijf Riedstra en Hoving: “Dit is cool!”

Rijen auto’s en rijen fietsen stonden geparkeerd in het weiland aan de Eikenlaan tegenover melkveebedrijf Riedstra en Hoving in Veenhuizen. De Campina Boerderijdag werd vanaf de eerste minuut goed bezocht. Veel ouders met kinderen die een kijkje kwamen nemen. En terecht want er was van alles te doen. Verkeersregelaars leidden de boel in goede banen en op de boerderij zelf waren ook nog zo’n veertig vrijwilligers in de weer om spelletjes te begeleiden en informatie te verstrekken.

De derde generatie staat inmiddels aan het roer. De broers Jappie en Dirk Riedstra hebben in 2008 de hooivork overgenomen van hun ouders. Ze verzorgen dagelijks 400 melkkoeien en hun jongvee.  Zodra het weer het toelaat en er voldoende gras staat gaan de melkkoeien overdag de weide in. Dat was ook het geval tijdens de open dag, wat mooie natuurlijke plaatjes opriep. Dirk Riedstra vertelde halverwege de dag dat de grote belangstelling zijn verwachtingen overtrof. “We hebben even getwijfeld of we mee wilden doen, maar het is ook goed om te laten zien wat we dag in dag uit aan het doen zijn. Op deze manier breng je toch de landbouwsector in een positief daglicht.”

In 2014 is bij het melkveebedrijf een nieuwe stal gebouwd volgens de maatlat duurzame veehouderij. Dit houdt in dat er op veel punten extra comfort voor de koeien wordt toegepast. Zo hebben de koeien extra ruime ligboxen die voorzien zijn van diepstrooisel en zijn er brede looppaden voor de dames. Tevens zijn de daken voorzien van zonnepanelen en hebben we een mestvergister die veel energie oplevert.

Alle bezoekers kregen een Doeboek mee vol met leuke weetjes en spelletjes en uitleg over de Open Boerderijdagen en de activiteiten. Er waren hapjes, drankje en natuurlijk vooral veel zuivelproducten  verkrijgbaar. Evenals ambachtelijk ijs. Onder de tent van de Boeren Business Club werden kinderen geschminkt. In de stal werd informatie gegeven door een dierenarts en  de verschillende soorten voer voor de koeien en kalveren. Bij de kalveren even verderop was een heuse Kalverstraat ingericht.

Verder was er Melkpak bowlen, een kruiwagenrace, een puzzel maken met zonnepanelen en kon men deelnemen aan een (blinde) proeverij in de zuivelbar. Daarnaast tonen de melkveehouders en vertegenwoordigers van toeleverende bedrijven aan de hand van speelse en leerzame activiteiten wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. Bij de uitgang stond een bord waarop de bezoekers hun mening konden schrijven. En de bevindingen waren louter positief: “Goed georganiseerd en zeer leerzaam”, “Heerlijk die koeienlucht. Groetjes uit Purmerend”, “Een hele leuke boerderij” en “Dit is cool!”