Dorpsbelangen Peest viert 50-jarig bestaan met feestweekeinde

door | 9 apr 2024

Home 9 Nieuws 9 Dorpsbelangen Peest viert 50-jarig bestaan met feestweekeinde

Peester F(l)air op zondag 14 april

Het is bijna vijftig jaar geleden dat in Peest de eerste aanzet werd gegeven voor de oprichting van Dorpsbelangen Peest. Wip Darneviel, Tjakko Gelling, Evert Rozenveld en Jaap Spoelder waren initiatiefnemers van de vereniging die op 23 april 1974 officieel werd opgericht. Laatstgenoemde was destijds eigenaar van het café dat later restaurant De Jagershof zou worden. Uit de notulen van destijds dat het lidmaatschap 10 gulden per gezin kostte. De activiteiten waren talrijk zoals een jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen Peest en Zeijen, een reisdag, wandel- en fietstochten en spelletjes op Hemelvaartsdag. Voor de jongens bijvoorbeeld doelschoppen en voor de meisjes wie het snelste de was kon ophangen.

Vandaag de dag resteren nog de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst, paaseieren zoeken en het zomerfeest met BBQ. Wel zijn inmiddels enkele clubjes ontstaan waaraan vooral de wat oudere (ex)Peesters aan meedoen, zoals de sjoelclub, kaartclub, klootschieten en blokgooien. De activiteiten spelen zich voornamelijk af in en rond de Peester Mug dat in 2002 door de dorpelingen werd neergezet en opgeknapt. Dorpsbelangen zit nu met de grote vraag of het zinvol is om het gebouw te verduurzamen. “Dat is voor de komende jaren de grote uitdaging. Misschien kunnen er ook nieuwe activiteiten komen, zoals een maandelijkse gezamenlijke maaltijd. Maar daar moet wel draagvlak voor zijn.”

Maar dat is voor latere zorg, want eerst is het vizier gericht op het feestweekeinde van 12, 13 en 14 april. Met de Peester F(l)air als mooie afsluiting. Er komt drie dagen lang een feesttent aan de Brinkstraat te staan, die het middelpunt zal zijn van alle feestelijkheden, want daarvoor is de Peester Mug te klein. “We hopen op mooi weer. Het allerbelangrijkste is dat het droog blijft”, zegt Marga Dussel van de feestcommissie. Zij is samen met Geert Bezu aangeschoven om het programma toe te lichten. De andere leden van de feestcommissie zijn Peter Brinkhuizen, Riekje Geraerds, Hellen Been, Regina Bosma en Marga van Lingen. Marga bedacht de toevoeging (l) in Peester F(l)air, waarmee wordt aangegeven dat het niet zomer een fait is maar eentje die de moeite waard is, met de nodige allure.

Het feestweekeinde begint op vrijdag 12 april met een middag voor 50-plussers, compleet met high tea en het bekende Thomasvaer en Pieternel, waarin de lotgevallen van diverse inwoners van Peest aan de orde zullen komen. Voor de leden van Dorpsbelangen is er in de avonduren een quiz in de feesttent.

De dag erna -zaterdag 13 juli – is het feest met een lopend buffet. De wethouders Alex Wekema en Robert Meijer komen langs om Dorpsbelangen te feliciteren. Er is een feestavond met playbackshow waarvoor zich al 150 bezoekers hebben gemeld. De muziek tijdens het feest wordt verzorgd door DJ Appie. Dat wordt dus gegarandeerd gezellig.

De regio rondom Peest is welkom om op zondag 14 april het feest mee te vieren tijdens de gevarieerde Peester F(l)air. Om er een kwalitatief goede fair met de nodige allure van te maken is contact gezocht met de organisatoren van de fairs in Lieveren, Langelo en Zuidvelde. Er zijn zo’n zestig standhouders en er kan niemand meer bij. “We hebben echt iets bijzonders neergezet wat de moeite waard is”, vertelt Marga Dussel. “Onder meer een veldovenbakker, een mevrouw met gerestaureerde spinnenwielen uit Duitsland, exclusieve tassen, een snoepkraam met ouderwets snoepgoed, lekkernijen van twee meisjes van De Norgerberg en materialen van de deelnemers aan dagbeleving Groenzorg Norg. “We hebben ervoor gezorgd dat niemand is elkaars vaarwater zit qua verkoop. Dat komt ook de verscheidenheid en diversiteit te goede. Natuurlijk is er vrij entree.”

“Tijdens de fair zullen ook dertien oude tractoren te zien zijn”, vertelt Geert Bezu. “Het mooie is dat ze allemaal afkomstig zijn uit Peest. Er komen strobalen bij de oldtimers te staan, zodat iedereen – al zittend – rustig even een praatje kan maken.” Ook op zondag verzorgt DJ Appie de muziek in de feesttent.