Derde etappe Olympia’s Tour finisht in Noordenveld

door | 15 mrt 2024

Home 9 Nieuws 9 Derde etappe Olympia’s Tour finisht in Noordenveld

Volgende week staat de belangrijkste etappekoers voor opleidingsteams, beloftenploegen en topamateurs in Nederland op het programma. Olympia’s Tour is de oudste wielerwedstrijd in Nederland. De eerste editie werd georganiseerd in 1909, komend jaar is de 69e editie. Voor de achtste keer tekent Courage Sports onder leiding van Thijs Rondhuis voor de organisatie van het evenement. Voor de eerste keer is de gemeente Noordenveld finishplaats. Op 22 maart start de derde etappen in Assen en na een uitgebreide aanloop door Noord-Drenthe worden twee ronden van ongeveer dertig kilometer in Noordenveld verreden. De finish is is Roden, maar het parcours loopt ook door Lieveren, Langelo, Norg, Westervelde, Veenhuizen, Een, Steenbergen en Roderesch.

Olympia’s Tour heeft een lange geschiedenis in de Nederlandse wielersport. Van oudsher is deze wedstrijd dé opleidingskoers voor de beste amateurs van Nederland en ver daarbuiten. Van de afgelopen drie edities voor renners onder de 23 jaar, zijn maar liefst ruim 30 renners inmiddels beroepsrenner. Bekende namen zijn Fabio Jakobsen, Christoffer Halvorsen, Jasper Philipsen en Max Kanter. De opleidingsrol die Olympia’s Tour vervult in de Nederlandse wielersport is daarmee belangrijk. De editie van 2017 kende een zeer bekende naam. In de etappe naar Emmen reed een toen zeer jonge en latere tourwinnaar Jonas Vingegaard achterin het veld, zes minuten voordat de bezemwagen passeerde.

De organisatie van Olympia’s Tour heeft dit jaar een sterk veld weten te contracteren voor de komende editie, die van 20 tot en met 24 maart wordt verreden. De pro continentale formatie TdT-Unibet is present en neemt het op tegen maar liefst negentien continentale formaties uit binnen- en buitenland en twee nationale selecties. Vier clubteams maken het deelnemersveld compleet.

Thijs Rondhuis van Courage Events is blij met de samenstelling van het deelnemersveld in deze prestigieuze etappekoers. ‘’Samen met hoofdsponsor Metec was ons doel Olympia’s Tour weer op de kaart te zetten en één blik op de startlijst zal straks voldoende zijn om te constateren dat we daarin geslaagd zijn. De grootste talenten ter wereld komen naar Nederland om te leren koersen in ons open landschap en zullen het daarbij op moeten nemen tegen sterke Nederlandse blokken. Er staat een veld dat aan elkaar gewaagd zal zijn en garant staat voor strijd.’’

Het startschot voor de etappe van vrijdag 22 maart klinkt in Assen, maar het zwaartepunt ligt in Noordenveld. Nadat met een lus door de provincie Drenthe koers gezet is naar Roden voor een eerste doorkomst, zijn er twee finale omlopen van dertig kilometer door de gemeente Noordenveld voorzien, waarna de finish op de Brink in Roden is.

Wethouder Alex Wekema van Noordenveld kijkt uit naar de komst van de oudste etappekoers van Nederland, waar huidige profs als Dylan van Baarle, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Pascal Eenkhoorn en Elmar Reinders de jaren voor hun profdoorbraak schitterden. ‘’We zijn blij dat we als dé wielergemeente van Drenthe Olympia’s Tour naar Noordenveld kunnen halen. Het is prachtig om de grootste talenten van Europa dit voorjaar bij ons aan het werk te kunnen zien en later te zien schitteren in wedstrijden als de Tour de France. Extra mooi is dat de renners twee keer door Roden, Steenbergen, Een, Veenhuizen, Westervelde, Norg, Langelo en Lieveren komen. Zo kunnen alle inwoners van onze gemeente genieten van de wielersport.’’

De organisatie is het hele jaar rond bezig om de etappekoers in goede banen te leiden. Er worden contacten gelegd met lokale bestuurders en als de routes duidelijk zijn, kunnen de vergunningen worden aangevraagd. Voor de editie 2024 waren maar liefst 42 vergunningen nodig. “Daar is enorm veel tijd mee gemoeid”, zegt Thijs Rondhuis. “Veiligheid is het allerbelangrijkste. De renners moeten na vijf mooie dagen zondagavond ongeschonden weer naar huis kunnen gaan.” De etappekoers wordt begeleid door maar liefst 27 motards. Olympia’s Tour is een landelijk evenement. Daardoor kunnen daar nog politiemotoren worden ingezet. Voor een deel van de motoragenten is de ronde zelfs onderdeel van hun opleidingstraject. Naast de motards worden lokaal verkeersregelaars ingezet.

Bij de Slag om Norg zijn al twee jaar geen motoragenten beschikbaar, waardoor de koers niet door kon gaan. Drentse bestuurders – onder wie wethouder Wekema – zijn nu gezamenlijk aan het kijken hoe een toonaangevende koers als de Slag om Norg tóch terug kan keren op de Drentse wielerkalender.

Op woensdag 20 maart maken de renners een ronde door Noord-Holland met start en finish in Medemblik. Een dag later gevolgd door een koers door het noordelijk deel van de provincie Groningen met start en finish in Baflo. Op 22 maart is de Noord-Drenthe editie. Op zaterdag 23 maart gaat Olympia’s Tour van Gieten naar het Achterhoekse Ruurlo en op de sluitende zondag staat de etappe Neede-Tiel op het programma.

Samenvattingen van de wielerkoers zijn een dag later te zien op Eurosport. Op 21, 22 en 23 maart van 13.45-14.00 uur en op zondag 24 maart van 20.15-20.30 uur. De afsluitende etappe is in samenvatting op maandag 25 maart te zien van 20.30-2045 uur.

Met Tour de Tietema-Unibet is voor het eerst in jaren een Proteam aanwezig in de oudste etappekoers van Nederland. De manschappen van Bas Tietema mogen stevige concurrentie verwachten uit binnen- en buitenland. Zo zijn met Lidl-Trek, Visma-Lease A Bike, Alpecin-Deceuninck, Lotto-Dstny, Decatlon AG La Mondiale, Uno-X en Tudor DT de opleidingsploegen aanwezig van teams die op het hoogste niveau acteren. Maar ook de Nederlandse continentale formaties Metec-Solarwatt, BEAT Cycling Club, Parkhotel Valkenburg, VolkerWessels en Diftar zullen hun mannetje staan in de Nederlandse etappekoers, waar je altijd alert moet zijn op het ontstaan van waaiers.

Ook Airtox-Carl Ras, Rad-Net Osswald, Rembe Pro Cyclingteam Sauerland, Team Coop, Trinity Racing, Lotto-KernHaus. Voltas – Tartu 2024 by CCN en de nationale teams van de USA en Luxemburg geven een internationaal tintje aan Olympia’s Tour dit jaar. In totaal zijn er teams uit tien verschillende landen present in de eerste Nederlandse etappekoers van 2024. Omdat de organisatie ook clubteams een kans wil bieden te ruiken aan het hoogste niveau zijn GIANT Store Assen – NWVG , Houttec Cycling Team, Sensa Kanjers voor Kanjers en WV West-Frisia ook uitgenodigd in de ronde.