De Speculaas met amandelen en Gevuld Speculaas van Bakkerij van Esch uit Zevenhuizen zijn tijdens een vakwedstrijd voor ambachtelijke (banket)bakkers uitgeroepen tot de lekkerste van de provincie Groningen. Er werden maar liefst 249 speculaasproducten van ambachtelijke bakkers uit heel Nederland gekeurd door een vakjury en een consumentenpanel. Deze kozen per provincie een winnaar in 3 categorieën. De Speculaas met amandelen en Gevuld Speculaas van Bakkerij van Esch kregen het hoogste gemiddelde cijfer en dus mogen zij zich het komend jaar ‘De beste Speculaas met amandelen en Gevuld Speculaas van de provincie Groningen’ noemen!
De jury was unaniem lovend over de smaak van de speculaas. Daarnaast scoorde het goed op vorm, model, kleur, bakaard en aroma. De consumentenjury weegt naast smaak ook punten als uiterlijk, verpakking en uitstraling mee en gaf zelfs meerdere keren een 10.
Met duidelijke trots en een brede glimlach werd de prijs door Bas van Esch in ontvangst genomen van Rob Braaksma (Beko Nederland). Als bakker is Bas samen met zijn team verantwoordelijk voor alle heerlijke producten in de winkel en dus ook voor speculaasproducten die ter keuring werden aangeboden.
“Meedoen aan wedstrijden is altijd spannend”, vertelt Bas van Esch. “Van de vakjury weet je ongeveer waar ze op letten, dat zijn net zulke vakmensen als wij. Van een consumentenpanel weet je minder goed wat je kunt verwachten. Dat we meerdere keren een 10 hebben gekregen is wel een enorme opsteker! Hieruit blijkt dat het recept van mijn vader en opa nog steeds actueel is. De winnende speculaas is natuurlijk in alle vanEsch winkels te vinden. Het niveau was dit jaar erg hoog, heb ik begrepen. Wij zijn dan ook enorm trots op de 10de prolongatie van onze prijs.”