Arme familie, rijke geschiedenisEen podcast over de Maatschappij van Weldadigheid

door | 13 feb 2024

Home 9 Nieuws 9 Arme familie, rijke geschiedenisEen podcast over de Maatschappij van Weldadigheid

In de nieuwe podcastserie ‘Arme familie, rijke geschiedenis’ nemen we je mee in hun onderzoek en geven we tips en trucs om zelf te gaan zoeken in deze rijke bronnen over onze arme voorouders.

Misschien heb je ze wel op zolder liggen: oude schoenendozen met papieren over de geschiedenis van je familie. Als je die dozen afstoft en opent, komt er wellicht een schat aan informatie naar boven. Maar misschien laten ze je ook iets zien wat je nog niet wist. Een bepaald beeld dat je hebt van je familie, of verhalen die ineens niet blijken te kloppen. Age, Mirjam en Theo gingen op zoek naar hun familie en ontdekten dat hun voorouders in een van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid zaten. Ze zochten uit wie zij waren, wat ze deden en waarom ze daar terecht zijn gekomen.

Maatschappij van Weldadigheid
De Maatschappij van Weldadigheid werd in 1818 opgericht om arme mensen een kans te geven zich te ontworstelen aan hun armoedige bestaan. Mannen, vrouwen, wezen, gezinnen met kinderen en veteranen werden vanuit het hele land naar de Koloniën in onder meer Frederiksoord en Veenhuizen gestuurd. Door te werken op het land dacht men de paupers te kunnen opvoeden tot nuttige en arbeidzame burgers. Het omvangrijke en gedetailleerde archief van de Maatschappij van Weldadigheid wordt bewaard in het Drents Archief.

Overzicht afleveringen
-Aflevering 1: Age Bakker over zijn voorvader Cornelis Wietzes Bakker
-Aflevering 2: Mirjam Leloux over haar voorouders Frans Leloux en Katharina Siri
-Aflevering 3: Theo Zelders over zijn voorouder Daniel Was

Wil Schackmann
Elke aflevering van Arme familie, rijke geschiedenis kent ook een B-deel. In deze extra afleveringen geeft schrijver Wil Schackmann een toelichting op de aflevering. Hij weet alles over de Maatschappij van Weldadigheid en hielp honderden onderzoekers op weg in de zoektocht naar hun voorouders. Ook geeft hij tips voor mensen die een familieonderzoek in de Maatschappij van Weldadigheid willen starten.

Drents Archief en RTV Drenthe
Arme familie, rijke geschiedenis is een podcast van het Drents Archief en RTV Drenthe, gemaakt door Marjolein Knol van Langkous Producties. In drie delen worden zoektochten in de archieven van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. De podcast is vanaf zondag 18 februari drie weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de website van RTV Drenthe en het Drents Archief en in de verschillende podcastapps. Arme familie, rijke geschiedenis kwam tot stand dankzij financiële steun van de provincie Drenthe.