Aan het Ambachtscluster in Veenhuizen is het zeventiende Nederlandse SDG House geopend. Dat gebeurde door Rob Poelje, directeur van SDG Nederland. Hij hief samen met en 35 aanwezigen het glas op de plek waar gewerkt wordt aan duurzame en sociale doelen én waar je kunt vergaderen, werken en events georganiseerd kunnen worden. Er zijn nu zeventien SDG Houses in Nederland. Het SDG House in Veenhuizen heeft toevalligerwijs ook de naam SDG House Plein 17. Anita van der Noord verraste het bestuur met een mooi SDG-bord met die naam.
Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkeldoelen) zijn in 2015 door de Verenigde Naties ontwikkeld om de uitdagingen van deze tijd te benoemen, zodat we kunnen werken naar een duurzamere wereld. De SDG’s worden door bedrijven en overheden gebruikt om aan te geven aan welke doelen ze werken en hoe ze dat doen. In Nederland is SDG Nederland aanjager van de SDG’s en ze vormen een netwerk met een aantal vooraanstaande locaties dat werkt aan het realiseren van deze doelen.
Op deze locatie in Veenhuizen gaan duurzaamheid en innovatie hand in hand. Om dat te illustreren had het nieuwe bestuur (bestaande uit Peter Holtrop (voorzitter), Celia Koetze (secretaris) en Mark ter Maat )bestuurslid)) een drietal inspirerende sprekers uitgenodigd.
Arbeidsbijzonderheid
Imke van Atten is manager Recruitment bij Pernu, een organisatie die gespecialiseerd is in het werven en detacheren van talent met een arbeidsbijzonderheid. Pernu is er voor werkgevers en werkzoekenden met een rugzakje. “Samen werken we naar een duurzame plaatsing voor de kandidaat bij de werkgever. Wij geloven dat oprechte aandacht en een persoonlijke aanpak het verschil maakt. Onze bemiddeling is daarom exclusief en maatwerk.” Pernu heeft een SDG-predicaat verworven en Imke merkt dat steeds meer organisaties en overheden daar bekend mee zijn en er in aanbestedingen om vragen. “Het is een erkenning.” Imke’s gouden tip is om iedereen in de organisatie te betrekking bij de SDG-doelen en het geen papieren tijger te laten zijn. “Maak het onderdeel van je bedrijfsstrategie en zorg ook dat je de doelen voor de werkvloer zichtbaar maakt. Als het gaat om samenwerking hebben we contact met heel veel specialisten die in ons marktsegment werkzaam zijn.”
Circulaire meubelen
Bert Top is mede-directeur van meubelfabrikant Vepa uit Emmen/Hoogeveen. Niet zo maar een fabrikant, maar een bedrijf dat in alles de circulaire (alles kan worden hergebruikt) gedachte naar voren laat komen. Er wordt veel voor overheden geproduceerd. Hij geeft een voorbeeld. “Men wil graag bestaand meubilair hergebruiken. We gaan sommige stoelen alleen poetsen, anderen worden opgeknapt en we hergebruiken ook veel materialen. Al het staal dat voor de meubels nodig is wordt voor de volle 100% hergebruikt.”
Vepa biedt ook ruimte aan een afdeling van de Praktijkschool. Top: “Wij maken van niets, of bijna niets, iets. We zijn zelfvoorzienend met zonnepanelen en vangen ons eigen water op. We gebruiken ook grondstoffen uit de regio. Wij maken meubelen van de restmaterialen hennep en vlas. Duurzaam moet je niet denken, maar duurzaamheid moet je doen.” Uit handen van Celia Koetze kreeg Bert Top een SDG-predicaat overhandigd. Min of meer als een soort troost, want een groot deel van de aanwezigen vond ook dat het bedrijf eigenlijk wel een SDG Award verdient. Circulair werken legt het bedrijf bepaald geen windeieren. “Het heeft ons heel veel gebracht, we zijn twee keer zo groot geworden.”
Geven, delen en besparen
Fokko Schepel is het gezicht achter de website vrekkenpagina.nl: de Vrek. Al jaren maakt hij anderen duidelijk hoe je uitgaven in de hand kunt houden. “Mensen zijn heel snel geneigd om in een kramp te schieten. Zo van: het is de schuld van anderen, zij moeten er iets aan doen en zij moeten het oplossen. Daar ben ik het niet mee eens. Kijk eens wat je zelf kunt doen.”
Goed nadenken bij alle uitgaves is zijn devies. Dat geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Delen is belangrijk, zo stelt hij. “Waarom zou iedereen dezelfde spullen moeten hebben die vrijwel nooit worden gebruikt? Zoals die heggenschaar of misschien je auto.”
Nog meer tips: 1) Geef weg. 2) Koop tweedehands of laat iets repareren voordat je iets nieuwe koopt. 3) Ga voedselverspilling tegen. 4) Ga altijd voor kwaliteit, het gaat langer mee. 5) Betaal niet voor gemak. 6) Maak van besparen je mantra. 7) Beteugel je impulsiviteit. Wees geen early adapter; wees geduldig voordat je iets koopt. 9) Wees volhoudend in je gedrag.