Iets later dan verwacht kwamen de dertien lopers van Loopgroep Norg met het vrijheidsvuur aan op de kerkbrink in Norg. Kort daarna werd de fakkel door de lopers overgedragen aan burgemeester Klaas Smid, die de vlam bij het monument ontstak. Toen de lopers aankwamen was er luid applaus vanaf het terras van het Wapen van Norg en van de ongeveer vijftig aanwezigen op de kerkbrink.
De lopers van Loopgroep Norg reden voor de derde keer naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Zij waren dit jaar als gast aanwezig bij de herdenkingsceremonie. “We moesten al vroeg klaar staan, maar dat was in de stromende regen”, stelde loper Gerard Meijers. Om middernacht vertrokken de lopers met de fakkel voor de estafettetocht van 162 kilometer naar Norg. Harry Schokkenbroek kwam een aantal jaren geleden met het initiatief om de fakkel vanuit Wageningen naar Norg te brengen. Hij loopt zelf niet meer mee, maar was chauffeur van een van de volgauto’s. “We hebben de route vooraf weer verkend en dat is nodig ook, want elk jaar kom je voor verrassingen te staan. Nu was bijvoorbeeld een stuk van de route gewoon moeras geworden en hebben we vooraf een alternatief bedacht.”
“We hebben met dertien mensen de gehele route lopen. Steeds twee kilometer om het tempo erin te houden”, vertelt loper Kirsten Ipema. Er waren in totaal 107 teams met zo’n 2500 lopers, die vanuit Wageningen naar verschillende delen van Nederland uitwaaierden. “Wij hadden het zo georganiseerd dat er steeds een fietser in de nabijheid van een loper was en dat we dus om de twee kilometer wisselden.”
Het meest lastige was nog dat de lopers soms met regen te maken hadden en daardoor ook wat verkleumd raakten. Maar volgens burgemeester Klaas Smid zagen ze er allemaal nog uitermate fit uit toen ze in Norg aankwamen. Na het ontsteken van de vlam werd door de lopers en aanwezigen nog het Wilhelmus gezongen.