Zo’n honderd belangstellenden hebben samen met een vijftigtal leerlingen van basissschool De Hekakker meegedaan aan de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument aan Bonhagen, aan de rand van Norg. Op 8 april 1945 werd een aantal verzetsstrijders uit het huis van bewaring in Groningen opgehaald om door het nazi-regime in de omgeving van Norg op brute wijze te worden vermoord.

Nabij Bonhagen werd een aantal verzetsstrijders in de vroege ochtend op brute wijze door SS-ers vermoord. Iets verderop aan de Voorsteweg in de Oosterduinen werd ookm een groep mannen omgebracht. Op 8 april worden de slachtoffers die gevallen zijn bij het monument aan Bonhagen herdacht. Op 4 mei gebeurt dat aan de Voorsteweg.
Basisschool De Hekakker heeft het monument aan Bonhagen geadopteerd en verzorgd ieder jaar de herdenking. Dat begint elk jaar met de overdacht van een bloemstuk door leerlingen van groep 8 aan leerlingen van groep 7. Zo wordt de zorg voor het monument symbolisch overgedragen.
Hierna worden er door de leerlingen gedichten voorgelezen, liederen gezongen en worden er toespraken gehouden. Onder meer door Han Kemker van de school, burgemeester Klaas Smid, een vertegenwoordiger van de delegatie uit het Duitse Sögel en één van de nabestaanden, die in grote getale bij de herdenking aanwezig waren.
De toespraken – tachtig jaar na de bevrijding – waren treffend. Er werd gewezen op het belang van het doorgeven van het belangb van vrijheid. Juist in een periode dat er nog veel oorlog en onrust is in de wereld. het wezen op Bij de herdenking is traditiegetrouw ook een delegatie uit onze partnergemeente Sögel aanwezig. Dit is al een groot aantal jaren zo, mede op initiatief van de nabestaanden met de gedachte van vergeten doe we niet maar vergeven kunnen we wel. De herdenking werd – na twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus – afgesloten met het leggen van bloemen.
Ook in Sögel werd later op de dag een herdenking gehouden om de dood van veertien onschuldige mensen te herdenken die omkwamen bij een bombardement van geallieerde jachtbommenwerpers.
Burgemeester Klaas Smid las het gedicht ‘Verzet begint niet met grote woorden’ van Remco Campert voor:
Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden
zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in z’n kop krijgt
zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud
zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die de sigaret aansteekt
zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem
jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet
en dan die vraag aan een ander stellen.










