De Stichting Ouderenvervoer Norg (SON) heeft deze week de sleutels van een nieuwe bus overhandigd gekregen van leverancier Wensink. Voorzitter Kor Haan van de SON gaf op zijn beurt de sleutels weer door aan chauffeur en vrijwilliger Jaap van Weerden die deel uit maakte van de werkgroep die uitvoerig onderzoek deed naar de komst van de nieuwe bus. Naast Jaap maakten ook Jan van Staalduinen, Herman Evers en Klaas Jan Stubbe deel uit van deze groep die de komst van de nieuwe bus heeft voorbereid.

Al 28 jaar zet Stichting Ouderenvervoer Norg (SON) zich in om ouderen en mensen met een beperking van en naar Norg te vervoeren. De vrijwilligers van SON rijden in een straal van 35 kilometer om het dorp, wat jaarlijks goed is voor zo’n 50.000 kilometer op de teller. Het zorgt voor veel slijtage. Daarom heeft SON de oude bus, na zeven dienstjaren, ingeruild voor een nieuwe bus. De gemeente Noordenveld zorgde voor de financiering van een inbouwlift, zodat iedereen gebruik kan maken van het vervoermiddel. Bij de ingebruikname van de nieuwe bus waren vrijwel alle SON-vrijwilligers aanwezig.

Wethouder Kirsten Ipema noemde de SON-bus een belangrijke voorziening voor Norg en omstreken. “De bus zorgt ervoor dat mensen kunnen meedoen in de maatschappij. Het is voor deze groep mensen heel belangrijk om er even uit te gaan voor een boodschapje of een andere activiteit, waarbij je andere mensen ontmoet. Jullie vrijwilligers zorgen daarvoor…” Ipema wees op het belang van het werk van de vrijwilligers, maar liet weten het ook mooie te vinden dat heel veel bedrijven de SON sponsoren. “Het geeft het maatschappelijk belang van het ouderenvervoer in Norg nog maar eens aan.”
Er is een aanzienlijk bedrag (10.000 euro) voor de nieuwe bus afkomstig uit het Coöperatief Dividend (een soort Leefbaarheidsfonds) van de Rabobank. Ook de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld ondersteunen flink. Daarnaast is een bedrag afkomstig van het Seniorenfonds Norg (Fonds Leefbaarheid Senioren Norg).

“We zijn er niet voor niets”, zei Kor Haan in zijn toespraakje. “We zorgen er voor dat mensen mee kunnen doen in de samenleving, inclusie heet dat vandaag de dag. We rijden naar de supermarkt, de dokter, het ziekenhuis of de fysio en naar allerlei andere bestemmingen. Ook doen we ritten voor dagopvang.”
Toen de sleutels eenmaal overhandigd waren, maakten de chauffeurs van de gelegenheid gebruik om de bus wat beter te bekijken. De bus is nagenoeg hetzelfde (het is weer een mercedes-bus) maar verschilt op details. Door handiger gebruik te maken van de beschikbare ruimte kunnen er voortaan drie rolstoelen mee in plaats van twee.

Opvallend is dat niet is gekozen voor een elektrische variant, maar daar is goed over nagedacht. “De actieradius van een elektrische bus is met 240 kilometer nog te klein”, vertelt Kor Haan. “En een elektrisch bus is veel zwaarder door de accu waardoor de kans bestaat van de bus meer dan 3500 kilo geen wegen en de chauffeurs een C-rijbewijs nodig hebben. Nu is een B-rijbewijs voldoende. Wellicht zijn de ontwikkelingen zo ver gevorderd dat we bij weer een nieuwe bus wel wel voor de elektrische variant gaan.”