De raad van de gemeente Noordenveld gaat in meerderheid akkoord met de begroting voor 2025. De begroting voor volgend jaar laat een klein overschot van 31.000 euro zien. De vooruitzichten voor de jaren 2026 en 2027 zijn zonder meer slecht. Daar werd tijdens algemene beschouwingen en de termijn daarna echter nauwelijks op ingegaan. Alleen de fractie van Lijst Groen Noordenveld stemde tegen de begroting. De raad was – waarschijnlijk met het oog op de moeilijke financiële situatie – nogal ambitieloos.
De gemeente Noordenveld is een van de duurdere gemeenten in Drenthe als het gaat om de woonlasten, al stelt wethouder geldzaken, Alex Wekema dat dat wel meevalt als je deze woonlasten afzet tegen het voorzieningenniveau. “Wij hebben vier zwembaden in onze gemeente bijvoorbeeld. Daar waar Hoogeveen er maar eentje heeft.” Noordenveld haalt 18 miljoen euro op met lokale heffingen (WOZ, Afvalstoffenheffing, Rioolheffing, vergunningen, leges, BIZ-gelden, Toeristenbelasting, Lijkbezorgingsrechten, Forensenbelasting). De woonlasten gaat gemiddeld met 7,5 procent omhoog wat neerkomt op ongeveer € 69.50.
Wat bij de Perspectiefnota eerder al duidelijk werd, wordt een graai gedaan in de pot reserve sociale volkshuisvesting Norg. Geld dat eigenlijk bestemd moet worden voor sociale woningbouw, goedkopen woningen of een bijdrage daaraan gaat nu naar transitie Oosterduinen (50.000 euro) en de werkzaamheden in Norg-West, die niks met sociale woningbouw te maken hebben. Integendeel, op andere plaatsen in de gemeente Noordenveld moeten hiervoor andere potjes worden aangesproken. Eerder werd al een flink bedrag uit de Norger reserve gehaald voor het blamage-project van Actium aan de Bergakker in Oosterveld. Vrijwel geen raadsfractie die daar een opmerking over maakte.
Naast investeringen in maatschappelijke voorzieningen blijft de gemeente zich inzetten voor haar ambities op het gebied van het sociaal domein, woningbouw en duurzaamheid. Flexwonen, de tijdelijke realisatie van woningen voor bijvoorbeeld starters, is één van de mogelijkheden die de gemeente actief verkent om in te spelen op de krapte op de woningmarkt. Om de ambities waar te kunnen maken en ter wille van de goede dienstverlening aan de inwoners blijft de gemeente investeren in de organisatie. Concreet wordt het op deze gebieden echter nergens. Een motie van LGN werd door de meerderheid van de raad verwortpen omdat deze overbodig zou zijn. Er wordt ook gesproken over woningbouw in Veenhuizen (terrein Vlinderhof/oude supermarkt) maar ook hier blijft het onduidelijk.
Vooruitzichten voor de komende jaren
Hoewel de begroting voor 2025 net sluitend is, zijn de financiële vooruitzichten voor 2026 en 2027 slecht. De begroting laat grote tekorten zien. Het Rijk stelt naar verwachting minder geld beschikbaar, waardoor de gemeente voor aanzienlijke uitdagingen komt te staan. De financiële prognoses voor 2028 blijven zorgelijk.
Maak gebruik van denkkracht van inwoners
Maar de ChristenUnie had bij monde van G. j. de Haan-Roggema daar in de eerste termijn wel al een antwoord op, evenals het gebrek aan ambitie: “In uw begroting en meerjarenraming heeft u een aantal aanvullende kaders gesteld. Eerst geld dan plannen maken. Dat lijkt ons logisch. Daarnaast beschrijft u de relatie tussen bijstellen ambitieniveau en verhoging belastingdruk. Het is het een of het ander. Is hier sprake van een tegenstelling? Ambities lijken vaak geld te kosten. Onze fractie geeft u de uitdaging om meer dan ooit ambitieus te blijven, misschien nog een stapje meer omdat ambities meer door innovatieve ideeën dan door geld moeten worden gerealiseerd. Buiten gebaande paden treden en gebruik maken van de denkkracht van onze inwoners en vooral ook die van jongeren… Organiseer ideeën-avonden en wijs mensen op het leefbaarheidsfonds en dorpenfonds.”