Presentatie Historische Vereniging Norch ‘Fongers, het illustere rijwielmerk’

door | 23 mrt 2025

Home 9 Nieuws 9 Presentatie Historische Vereniging Norch ‘Fongers, het illustere rijwielmerk’

De Historische Vereniging Norch houdt op donderdag 27 maart 2025 in De Brinkhof haar algemene ledenvergadering, aanvang 19.30 uur. Voor het programma na de vergadering is de heer Jos Rietveld uitgenodigd om een presentatie te geven over de bekende fietsenfabriek Fongers in Groningen. Het merk Fongers stond bekend om de oerdegelijke kwaliteit en had een vooraanstaande plaats in de Nederlandse rijwielindustrie.

Dit Groninger bedrijf heeft van 1884 tot 1971 fietsen – beter gezegd rijwielen- gemaakt. In de periode 1895 tot 1925 heeft het bedrijf een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse toerfiets. De onverminderde keuze voor kwaliteit, zowel in techniek als vormgeving maakte Fongers tot een vooraanstaand klassiek Nederlands rijwielmerk.

Albert Fongers was eind jaren zeventig van de 19e eeuw gefascineerd door de ‘velocipedes’ die toen mondjesmaat werden ingevoerd uit Engeland en Frankrijk. Rond 1885 begint Albert Fongers op enige schaal rijwielen te maken. Een aantal jaren later, na de uitgifte van 400 aandelen à fl. 1000, wordt aan de Hereweg in Groningen -Zuid een grote nieuw fabriek gebouwd. Fongers richt zich op het hogere marktsegment en profileert zich nadrukkelijk als fabrikant van de betere fiets, oftewel als merk van stand.

Fongers is in 1918 één van de grootste werkgevers in de stad Groningen. Midden jaren zestig gaat het bedrijf op in de PFG-groep (Phoenix-Fongers-Germaan) en een paar jaar daarna neemt Batavus de merknamen van de PFG-groep over. In 1970 komt er een eind aan de 83 jaar rijwielproductie aan de Hereweg. Hoewel het bedrijf al ruim vijftig jaar ter ziele is, is de naam Fongers nog steeds een begrip in de stad Groningen.

Jos Rietveld verzamelde en restaureerde tientallen Fongers-fietsen en is schrijver van het boek ‘Fongers, het illustere rijwielmerk’. In zijn presentatie gaat hij niet alleen in op het bedrijf maar besteedt ook aandacht aan de familie Fongers, de sociaaleconomische en industriële ontwikkeling van de stad Groningen en het fietsgebruik in die stad van 1870 tot nu.