Ze spraken met diverse ondernemers, senioren, nabestaanden van overledenen, zorgaanbieders, mensen die werkzaam zijn in de zorg en diverse anderen. De parlementaire enquêtecommissie corona was twee dagen in Norg om terug te kijken op de coronaperiode en impact die de toen genomen maatregelen op een plattelandsgemeente hebben gehad.
Het werkbezoek door de vier kamerleden en zo’n twintig stafleden is vooral bedoeld om kennis te vergaren. Eerder werden al bezoeken gebracht aan Londen, aan de stad De Haag en werd gesproken met medewerkers van Radboud MC in Nijmegen en studenten in die omgeving. De commissie trof het met het weer want door de lente-achtige omstandigheden kon men zich veelal wandelend van de ene naar de andere locatie begeven om de gesprekken te voeren. De parlementaire enquête is begin februari 2024 van start gegaan om het coronabeleid over de periode december 2019 (eerste signalen vanuit China) tot en met het voorjaar van 2022 ( het afschalen van maatregelen te onderzoeken. De vier kamerleden die deel uit maken van de commissie zijn Peter Smitskam (PVV), Sander van Waveren (NSC), Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA) en Daan de Kort (VVD, voorziter).

Commissievoorzitter Daan de Kort vond het bezoek indrukwekkend. “Er was een grote openheid om zaken met ons te delen. Je zag bijvoorbeeld bij ondernemers de verschillen die de maatregelen hadden op het reilen en zeilen van hun onderneming. De horeca moest dicht en andere ondernemingen (essentiële winkels) bleven gewoon open. We hebben gehoord hoe men daar mee om is gegaan. We spraken ook met mensen die vanuit de zorg met corona te maken hebben gehad en met ouderen in het dorp. De gesprekken zijn belangrijk om te ervaren wat de maatregelen nu werkelijk teweeg hebben gebracht in de praktijk. De verhalen van de mensen dragen zeer zeker bij aan het onderzoek waar we mee bezig zijn.”
In die gesprekken stonden vooral de eigen ervaringen in de coronatijd centraal. Daan de Kort was het een zeer waardevol werkbezoek: “Het was bijzonder om het gemeenschapsgevoel in een dorp uit Drenthe te ervaren en om de persoonlijke belevingen uit de coronatijd van de mensen uit Norg te horen..”

Uitdagingen zorgmedewerkers
Op locatie spraken de commissieleden onder meer met zorgmedewerkers over de uitdagingen waar zij in de coronatijd in hun kleine Drentse gemeenschap tegen aanliepen. De verschillen tussen het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zorgden voor grote uitdagingen. Ook waren er spanningen door de diverse opvattingen over vaccinaties. Later op de dag deelden nabestaanden van personen die tijdens de coronapandemie zijn overleden hun persoonlijke verdriet en ervaringen. Bij dit gesprek waren ook een uitvaartondernemer en een predikant aanwezig. Zij gaven onder andere aan dat ze in de coronaperiode niet alleen hun dierbaren zijn verloren, maar dat ze door de maatregelen ook hun rouwproces zijn verloren. Dit wordt gezien als een groot gemis.
In gesprek met veertig ouderen
Ook vonden groepsgesprekken plaats met ongeveer veertig ouderen in multifunctioneel centrum De Brinkhof. De ouderen deelden hun ervaringen uit de coronatijd. Ze gaven onder andere aan dat de natuurlijke omgeving van Norg ontspanning en troost bood. Sommige ouderen vonden het ook een erg eenzame periode, waarin de angst om alleen te sterven continu aanwezig was.
Uitgesproken verwachtingen hinderlijk
Verder spraken de commissieleden met eigenaren van onder andere een supermarkt, een schoenen- en kledingwinkel en een drogisterij. Ook bezochten ze een basisschool, een boswachter en diverse horecaondernemers op locatie. Centraal stonden de gevolgen die deze mensen persoonlijk en in hun werk hebben ondervonden van het coronabeleid. Iets wat zeer hinderlijk werd ervaren waren de uitgesproken verwachtingen tijdens de persconferenties voor potentiële versoepelingen die toch geen doorgang konden vinden.
Onderzoeksaanpak
De parlementaire enquêtecommissie Corona onderzoekt nadrukkelijk de rol van het kabinet en de rol van de Tweede Kamer tijdens de crisis. Bij verschillende onderdelen van het onderzoek zal gebruik gemaakt worden van beschikbare (wetenschappelijke) inzichten en literatuur. Er wordt informatie verkegen bij departementen en andere organisaties. In aanvulling daarop voert de enquêtecommissie gesprekken en legt de commissie werkbezoeken af. Deze werkbezoeken hebben als doel om een beeld te krijgen van hoe de coronacrisis door verschillende groepen mensen is ervaren. Het is voor de vierde keer dat de enquêtecommissie een werkbezoek aflegt.
Foto: commissieleden en en enkele Norger ondernemers voorafgaand aan hun overleg bij De Baander.