Een T-shirt met een zakje waar je afval in kunt opbergen, een prullenpak van Duplo, compleet met een fijnstamper en een camera die in de gaten houdt of iemand afval weggooit. Dit waren mogelijke oplossingen die de kinderen van groep 1 en 2 bedachten voor het probleem van zwerfafval. Leerlingen uit groep 1 t/m 8 van OBS De Elsakker (Westervelde) zijn de afgelopen vier weken – met de gemeente Noordenveld als opdrachtever – met een kubusproject over zwerfaval bezig geweest. Ze hebben, samen met kunstenares Marijtje van der Veen uit Huis ter Heide, ook een kunstwerk van afval gemaakt. Bij de onthulling van het kunstwerk en de presentaties door de kinderen waren ook de ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s aanwezig.

















Ook In groep 3, 4 en 5 bedachten de leerlingen oplossingen voor het probleem, zoals een fiets met een schep die afval verzamelt, verpakkingsmateriaal van bladeren in plaats van plastic om de grote hoeveelheid plastic in te dammen. Ook werd een prototype gepresenteerd van een auto die via een omgebouwde laadbak afval inzamelt en werd een auto uitgerust met een soort van prullenbak.
Robotschoonmaker
Ideeën dus te over. Dat bleek ook bij de leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Er werd onder meer een prototype van de robotschoonmaker Wodan gepresenteerd. Programmeerbaar om diverse soorten afval te verzamelen en werkend op zonne-energie. Alleen boven de 35 graden Celsius geeft het prototype nog problemen, want dan doet ie wat ‘ie zelf wil. Dus hier is nog enige doorontwikkeling nodig.
Een ander groepje bedacht om sporten te combineren met afval inzamelen. Dit project bleek duidelijk nog in de uitprobeerfase te verkeren. Er was ook een presentatie van een rijdende Holle Bolle Gijs. En de laatste presentatie was een statiegeldautomaat op plekken buiten de supermarkt. Omdat je dan sneller je lege blikjes en plastic flesjes zult inleveren.
Veel goede plannen
Wethouder Alex Wekema van de gemeente Noordenveld zei als opdrachtgever veel goede plannen te hebben gehoord en was hij was met name erg gecharmeerd van de robotschoonmaker Wodan en de statiegeldautomaat. “Maar als gemeente kunnen we zo’n statiegeldautomaat niet alleen invoeren. Dat moet wel in samenspraak met de verpakkingsindustrie.”
Onderzoek
In de vier weken voorafgaand aan de presentatie van de prototypes door de leerlingen zijn de leerlingen op onderzoek uitgegaan om het zwerfafvalprobleem in kaart te brengen. Kubusonderwijs is projectonderwijs waarbij een externe opdrachtgever met een reëel probleem komt en kinderen door out-of-the-box te denken unieke oplossingen vinden. Wethouder Wekema kwam namens de gemeente het zwerfafvalprobleem op De Elsakker uitleggen. Daarna heeft de hele school in Westervelde afval gezocht en opgeruimd. Daarbij gebruikten ze vuilniszakken, handschoenen en afvalgrijpers. Er zijn twee vuilnismannen met vuilniswagens op De Elsakker geweest en zij hebben vragen van de leerlingen beantwoord. Er stond een afvalkraam op de parkeerplaats van de school. Hier konden leerlingen en buurtbewoners afval inleveren.
Kunstwerk
Leerlingen hebben thuis ook afval verzameld dat in een kunstwerk is verwerkt. Daarvoor heeft een van de fietsenmakers in Norg vier oude fietsenwielen geleverd. Dit gebeurde allemaal onder de bezielende leiding van kunstenares Marijtje van der Veen. De leerlingen hebben door middel van weeftechniek een gezamenlijk kunstwerk gemaakt. Als je het kunstwerk van dichtbij bekijkt, zijn er ook individuele kunstwerkjes te vinden. Het kunstwerk wordt in de hal, bij de ingang van de school, opgehangen. Op een zichtbaar mooie prominente plek.