Melkveehouder Jappie Riedstra uit Veenhuizen, deelnemer aan Young Beef
![]() |
Melkveehouderij Riedstra in Veenhuizen is één van de vijf noordelijke melkveehouderijen die deelnemen aan pilotproject Young Beef. Hierbij blijven jonge dieren, die niet voor vervanging ingezet worden, tot een leeftijd van ongeveer twee jaar op de melkveehouderij. Dat is goed voor het welzijn en de gezondheid van de dieren: ze maken geen verhuizing door en lopen minder dierziekten op. Ideeën hierover leven al langer. Young Beef is een eerste stap in praktische uitvoering, ondanks de haken en ogen die eraan zitten. “Je moet ergens beginnen, anders gebeurt er nooit wat”, zegt melkveehouder Jappie Riedstra.
Jappie en Dirk Riedstra, die samen het familiebedrijf runnen, doen met zeventig jonge dieren mee aan Young Beef. “Wij zijn in de eerste plaats melkveehouders. Gezien de beschikbare ruimte op ons bedrijf is zeventig jonge vleeskoeien echt maximaal”, vertelt Jappie. Vooralsnog doen er vijf melkveehouders uit Groningen, Friesland en Drenthe mee aan Young Beef. Gezamenlijk brengen zij vierhonderd dieren in. Vleesverwerker VION is de koepel waaronder Young Beef opereert en landbouworganisatie LTO Noord steunt het project.
Rust, reinheid, regelmaat
De Veenhuizer melkveehouders meldden zich enkele jaren geleden aan voor Young Beef omdat de focus binnen hun bedrijf al tientallen jaren sterk ligt op dierenwelzijn: “Onze ouders bereikten dertig jaar geleden al de hoogste diergezondsheidsstatus. Onverminderd voelen wij grote verantwoordelijkheid voor de dieren die op ons bedrijf worden geboren.” Zo krijgen de kalveren er de eerste dagen biest van de moeder. Verder werkt Riedstra met strak management, optimale verzorging en aandacht voor de aard van de dieren. “Bij de opgroeiende kalveren voeren wij maximaal één ingrijpende wijziging per twee weken door, bijvoorbeeld in het voerpatroon. Koeien hebben veel baat bij rust, reinheid en regelmaat.” Dankzij Young Beef hoeven de kalveren niet te verhuizen. Het houden op de melkveehouderij bevordert dierenwelzijn en diergezondheid.
Prijskaartje dierenwelzijn
Of deze werkwijze ook op de lange termijn levensvatbaar is, hangt volgens Riedstra af van verschillende factoren. Ook de gebruiker speelt daarbij een doorslaggevende rol: “Er bestaat een opvallend verschil tussen burgers en consumenten. Burgers willen duurzaam en diervriendelijk, terwijl consumenten kiezen op basis van kostprijs. En ja, het Young Beef vlees heeft een hogere kostprijs per kilo dan buitenlands rundvlees.” Aan dierenwelzijn en diergezondheid hangt een prijskaartje en de consument maakt zijn eigen keuzes.
Toch ziet Riedstra kansen: “Er zijn steeds meer monden te voeden, maar steeds minder boeren. Daardoor kan er op de markt ruimte voor Nederlands rundvlees ontstaan, ook als dat wat meer kost”, denkt hij. Verder ziet hij meer en meer kalverhouderijen stoppen, terwijl de vraag naar melk en melkproducten intact blijft: “Er zal een ander evenwicht ontstaan, waarbij er mogelijk kansen liggen voor rundvlees van melkveehouderijen, van dieren die een gezond en gelukkig leven hadden.”
Meer weten over het bedrijf van Jappie en Dirk? Neem contact op met Melkveehouderij Riedstra via e-mailadres .
Meer informatie over het project:
Jappie en Dirk doen mee aan het project Young Beef. In Young Beef werken de deelnemende melkveehouders samen met Vion (penvoerder), de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, LTO Noord, MetMonk en Connecting Agri&Food. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Zien hoe de deelnemers aan de slag zijn binnen het project?
Bekijk de video op https://youtu.be/9PQQ-QQsTX8
Bron: LTO Noord