De gemeente Noordenveld presenteert een sluitende conceptbegroting voor 2025. De begroting laat een klein overschot van 31.000 euro zien. De vooruitzichten voor de jaren 2026 en 2027 zijn zonder meer slecht.
Ondanks de financiële krapte blijft de gemeente investeren in belangrijke maatschappelijke voorzieningen, staat in een persbericht van de gemeente te lezen. “Zo wordt er geïnvesteerd in de nieuwbouw en renovatie van scholen, om een toekomstbestendige leeromgeving te garanderen. Daarnaast is er geld gereserveerd voor onderzoek naar noodzakelijke investeringen in onder meer speelgoedmuseum Kinderwereld en zwembad De Hullen. Ook is er extra geld voor landgoed Mensinge en wordt er geïnvesteerd in dorpshuis Peizermade.” Er is klaarblijkelijk geen geld voor de plannen rond sportpark Eenerstraat in Norg en de discussie over de Brinkhof/Brinkhofweide wordt nog verder uitgesteld.
Het behoud van voorzieningen in combinatie met de stijgende kosten leidt tot een stijging van de woonlasten. “We hebben ons best gedaan om deze stijging zoveel mogelijk te beperken, maar dat is noodzakelijk om onze financiële huishouding op orde te houden, maatschappelijke voorzieningen te behouden en bezuinigingen te voorkomen”, zegt wethouder financiën, Alex Wekema. Noordenveld staat van alle Drentse gemeenten bijvoorbeeld met stip op 1 als het gaat om de rioolheffing. Ook bij andere heffingen staat Noordenveld steevast bij de bovenste helft qua kosten.
Wat bij de Perspectiefnota eerder al duidelijk werd, wordt ook een graai gedaan in de pot reserve sociale volkshuisvesting Norg. Geld dat eigenlijk bestemd moet worden voor sociale woningbouw, goedkopen woningen of een bijdrage daaraan gaat nu naar transitie Oosterduinen (50.000 euro) en de werkzaamheden in Norg-West, die niks met sociale woningbouw te maken hebben. Integendeel, op andere plaatsen in de gemeente Noordenveld moeten hiervoor andere potjes worden aangesproken. Eerder werd al een flink bedrag uit de Norger reserve gehaald voor het blamage-project van Actium aan de Bergakker in Oosterveld.
Focus op sociaal domein, woningbouw en duurzaamheid
Naast investeringen in maatschappelijke voorzieningen blijft de gemeente zich inzetten voor haar ambities op het gebied van het sociaal domein, woningbouw en duurzaamheid. Flexwonen, de tijdelijke realisatie van woningen voor bijvoorbeeld starters, is één van de mogelijkheden die de gemeente actief verkent om in te spelen op de krapte op de woningmarkt. Om de ambities waar te kunnen maken en ter wille van de goede dienstverlening aan de inwoners blijven we investeren in onze organisatie. Concreet wordt het op deze gebieden echter nergens. Er wordt ook gesproken over woningbouw in Veenhuizen (terrein Vlinderhof/oude supermarkt) maar ook hier blijft het onduidelijk.
Vooruitzichten voor de komende jaren
Hoewel de begroting voor 2025 net sluitend is, zijn de financiële vooruitzichten voor 2026 en 2027 slecht. De begroting laat grote tekorten zien. Het Rijk stelt naar verwachting minder geld beschikbaar, waardoor de gemeente voor aanzienlijke uitdagingen komt te staan. De financiële prognoses voor 2028 blijven zorgelijk.
Gemeenteraad besluit 11 november over begroting
Op woensdag 23 oktober kunnen inwoners tijdens de raadsvergadering inspreken op de conceptbegroting. De gemeenteraad buigt zich vervolgens op 6 november (eerste termijn) en op 11 november (tweede termijn) over de conceptbegroting. Op 11 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.