front_slagomnorgOp zondag 10 augustus wordt voor de derde keer in de KOGA Slag om Norg gestreden. Een speciale wielerkoers, want liefst 50 van de 100 kilometer rijden de renners over de onverharde wegen bij Sandebuur en tussen Peest en Zeijen. ‘We zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een volwassen koers in wielerland. En de groei is er nog niet uit’, weet  Norger Jan Huizing van de organisatie.

Klein begonnen in 2012 en nu al een klassieker voor Semiprofs en Beloften. En het is niet
ondenkbaar dat Norg binnen enkele jaren een profkoers heeft. Huizing: ‘Als we doorgroeien naar een 1.2 status bij de Internationale Wielerbond, dan  betekent dit veel voor het wielrennen in het Noorden. Maar het is vooral mooi voor Norg en heel Noord-Drenthe. Pure reclame’.

Spectaculaire ronden
Met start in het gevangenismuseum in Veenhuizen en een grote aanloopronde via Roden, Roderwolde en Peize, strijkt het peloton rond 13.30 uur neer in Norg. Daar krijgen de renners zeven spectaculaire ronden van 14 kilometer voor de kiezen met telkens de zware gravelwegen tussen Peest en Zeijen. ‘Bijna alle wegen liggen er prima bij, maar gelukkig zit er ook nog een strook tussen waar iets meer van de renners gevergd wordt’, lacht Huizing.

Gratis vervoer vanaf de Brink
Net als de eerste twee jaar is er weer gratis vervoer vanaf de Brink naar de stroken. Huizing: ‘We brengen en halen publiek naar het mooiste plekje van het parkoers. Daar zien, proeven en ruiken ze hoe het is om met een racer te strijden op onverharde wegen. Vanaf 13.00 uur bieden we de ritjes aan op de Brink.’. Naast de promotie die de KOGA Slag om Norg gemaakt heeft dit jaar, is er nog een primeur te melden. Voor het eerst zijn twee Norger dames rondemissen. Eline Schipper en Margriet Tip delen bloemen en kussen uit aan de beste renners in de koers.

Zondag 10 augustus

Start 12.30 uur Gevangenismuseum Veenhuizen
Vanaf 13.00 uur op de Brink
Finish 16.30 uur
Op televisie: samenvatting op RTL7, maandag 10 augustus 17.45 uur