Dag 4 (vrijdag 25 juli) van de Fiets4Daagse vanuit Norg gaat via Haulerwijk, Zevenhuizen, Amerika en Steenbergen weer terug naar Norg.  Wist u dat er in de kop van Drenthe een echte schans te zien is? De Zwartendijkster Schans is genoemd naar de oude naam van de weg waaraan hij ligt, de Zwartendijk, eertijds de enige verbinding
door het veengebied tussen Friesland en Drenthe. De ligging was dus zeer strategisch. De huidige naam van de weg is: de Schansweg. Het bestaat uit een meestal droge gracht en vier bastions. Het is een van de weinige nog bestaande schansen uit de Tachtigjarige Oorlog.. In 1988 is de schans gerestaureerd en in 2002 zijn de gracht en de brug hersteld. Bij de schans vindt een toepasselijk activiteit voor kinderen plaats.
Via Haulerwijk rijdt u Friesland binnen. Paspoort niet nodig. Aan de Haulerwijksterweg kunt u een melkveebedrijf bezoeken. Haulerwijk is een karakteristiek veenkoloniedorp met een klein centrum waar u even kunt zitten op een terrasje of een Friesche lekkernij kunt kopen. Via Friesland gaat de reis naar Groningen,

In de provincie Groningen doen we Zevenhuizen aan. De naam Zevenhuizen doet niet direct denken aan een groot dorp, maar inmiddels is het aantal huizen groter dan de zeven die in de naam voorkomen. Zevenhuizen is een gezellige pleisterplaats waar een fair plaats vindt met live muziek. Een paar jaar geleden werd Zevenhuizen niet voor niets uitgeroepen tot het leukste dorp van de provincie Groningen. Saamhorigheid staat er enorm hoog in het vaandel.

De Fiets4Daagse wordt mogelijk gemaakt door tachtig vrijwilligers. Samen zorgen ze ervoor dat Norg bij velen een week lang positief op de kaart wordt gezet.

Op onderstaande foto’s een terugblik op dag drie langs de NAM, Blakervelderhoeve, Donderboerkamp, Zeijen en Peest. Vooral Peest met de uitgebreide fair bij De Mug viel zeer in de smaak bij de deelnemers.