De gehele cultuursector is hard getroffen door de Coronacrisis, toch slaagt het Margaretha Consort er in om in deze periode een nieuwe cd op te nemen.

“De cultuursector moet werken aan grotere wendbaarheid en weerbaarheid”, zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven onlangs tijdens het cultuurdebat, “want zo lang de anderhalvemeter-samenleving duurt zal de sector niet snel weer rendabel worden”.
Voor een gespecialiseerd, internationaal ensemble als het Margaretha Consort geldt dat nog eens extra: met leden uit Nederland, maar ook uit Spanje, Portugal, Italië en zelfs de VS is het op dit moment onmogelijk om iets te zeggen over de nabije toekomst.
En dus probeert het ensemble het hoofd boven water te houden en met creativiteit de adviezen op te volgen die de minister heeft gegeven.

Toen de eerste versoepelingen kwamen en er per 1 juni weer mocht worden samengespeeld kwamen 5 leden van het Margaretha Consort bij elkaar om een speciale corona-cd op te nemen. De zangers en musici konden op gepaste afstand van elkaar werken met de gedachte dat het publiek straks coronaproof zou kunnen genieten van de muziek.
Sweet Quarantine is een korte cd, bestaande uit 7 tracks van totaal 25 minuten die de historie en het tijdsmonument van de huidige periode met elkaar verbindt.

Sweet Quarantine is onderdeel van een crowdfundingsactie die het ensemble heeft opgestart. Omdat artistiek leider Marit Broekroelofs de musici wil bijstaan en het voortbestaan van het ensemble wil garanderen, geeft zij de cd cadeau aan iedereen die het Margaretha Consort in deze tijd ondersteunt of vriend van het ensemble is.
Een sterk initiatief waarbij Broekroelofs in haar kracht gaat staan en doet wat ze goed kan, namelijk 17e eeuwse muziek maken en het in een origineel jasje steken. “Voor 15 euro wil iedereen vast wel meedoen, het bedrag is aftrekbaar, je helpt een culturele instelling en die cd kun je altijd nog weggeven als het niet jouw muziek is of als je geen cd-speler hebt”, aldus de artistiek leider.

De aftrap van dit initiatief vindt plaats in de Statenzaal van het Drents Museum. Deze locatie is geselecteerd omdat het de historische waarde van zowel de muziek als de architectuur benadrukt. In aanwezigheid van Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, zal de officiële lancering plaatsvinden en krijgt mevrouw Klijnsma ook het eerste exemplaar van de cd overhandigd. Het officiële gedeelte zal worden omlijst met live muziek van de cd.

Door de coronamaatregelen is er slechts beperkt ruimte voor publiek, u kunt zich van tevoren aanmelden via