Deze zomervakantie zijn de bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe Corona-proof te bezoeken. Beide musea, het Gevangenismuseum in Veenhuizen en museum De Proefkolonie in Frederiksoord werken met een reserveringssysteem voor bezoekers, zodat er veilig en gedoseerd een bezoek kan worden gebracht. Ook heeft het Gevangenismuseum de afgelopen weken een Corona-enquête onder bezoekers afgenomen.

Daaruit bleek dat bezoekers zich veilig voelen in het museum en aanbevelingen en tips die zijn voortgekomen uit de enquête zijn geïmplementeerd. Daarnaast is er ook buiten van alles te doen.De Koloniën van Weldadigheid hebben een zeer bijzonder landschap op dat tweehonderd jaar na hun ontstaan nog altijd herkenbaar is. Dit is het resultaat van twee eeuwen ontginning en bebouwing, veel monumenten zijn bewaard gebleven.

Nog altijd vervullen de voormalige Koloniën sociale, justitiële en welzijnsfuncties, en doen mensen er aan land- en bosbouw. Genoeg geschiedenis te zien buiten!Het Gevangenismuseum heeft deze zomer de ‘Wandelroute Veenhuizen’ ontwikkeld, voor op de smartphone of tablet. In de directe omgeving van het museum is veel terug te vinden van de geschiedenis. De wandeling voert langs een aantal bijzondere plekken, zoals verschillende gevangenissen, het Hospitaalcomplex en de Elektriciteitscentrale. Met veel foto’s van vroeger, audio en videofragmenten, interessante weetjes en leuke quizvragen. De wandeling is gratis beschikbaar via de IZI.travel app.

In Frederiksoord kan het landschap verkend worden op de fiets of wandelend, maar ook met de speciale Kolonietram. In juli en augustus rijdt de tram iedere dinsdag, donderdag en zondag. Onderweg is er van alles te zien: o.a. de koloniehuisjes, het koloniekerkje, de Bosbouwschool, Huis Westerbeek, het Postkantoor en Logement. De tour duurt ongeveer een uur en wordt begeleid door een gids. Tickets zijn af te halen bij de balie. Reserveren is niet nodig.