Vanaf vandaag kunnen alle Drenten inzenden voor de Drentse Scheurkalender 2019. In deze kalender laten 320 Drenten zien wat zij mooi, interessant of hartverscheurend vinden. Met andere woorden, zij laten zien wat hen persoonlijk in Drenthe raakt.

Onder aanvoering van initiatiefnemer Hent Hamming (Eelde) hebben een aantal organisaties de handen ineengeslagen om deze bijzondere kalender uit te geven. Onder het motto ‘niet scheuren maar verbinden’ roepen zij het publiek massaal op om een persoonlijke foto te maken en die via de website www.drentsescheurkalender.nl in te zenden. Dat kan en mag van alles zijn. Een foto, maar ook een gedicht of tekening is goed. Zolang het betrekking heeft op Drenthe. Uit alle inzendingen selecteert de jury in september 320 exemplaren die tezamen de Drentse Scheurkalender vormen. Er wordt met name geselecteerd op originaliteit en diversiteit. In oktober wordt de kalender feestelijk gepresenteerd. Alle inzenders worden hiervoor t.z.t. uitgenodigd en ontvangen dan een gratis kalender. Of zij ook daadwerkelijk in de kalender staan, blijft tot dat moment een verrassing.

Overwaaien
Het initiatief van de Drentse Scheurkalender volgt op eerdere edities van de Groninger Scheurkalender, die voor het eerst in 2015 verscheen. Inmiddels is het initiatief naar diverse provincies in Nederland overgewaaid. Iedereen mag meedoen, dit geldt ook voor organisaties die willen meehelpen het publiek op te roepen om in te zenden. Daarvoor stellen zij hun eigen communicatiekanalen ter beschikking. Elke organisatie communiceert de oproep in eigen bewoording. Hoe meer we elkaar inspireren, des te groter de scheurkalenderbeweging wordt. Het eindresultaat, de kalender, toont de kracht van de provincie.

Cadeautje
In oktober ligt de kalender in de boekwinkel, maar kan voor die tijd ook via de website besteld worden. Studenten van de Hanzehogeschool hebben onderzocht dat het bij uitstek een origineel relatiegeschenk blijkt te zijn. En misschien sta je er zelf ook in.