Zonnepark bij Gasopslag Langelo stapje dichterbij

De gemeente Noordenveld heeft een definitieve omgevingsvergunning afgegeven voor de bouw van een Zonnepark aan de rand van de Gasopslag in Langelo. Richard Ton van de Energiecoöperatie Noordseveld hoopt dat nu de weg vrij is voor een positief antwoord op het subsidieverzoek op basis van Stimulering Duurzame Energieproductie. Een eerder verzoek werd afgewezen omdat de omgevingsvergunning tijdelijk van aard was. Noordseveld is al vergevorderd met het plan voor het collectieve zonnepark Halo.

Richard Ton: “Het zal naar verwachting nog enkele maanden duren voordat er een nieuw besluit ligt. Maar mocht dat positief uitvallen, dan kunnen we begin volgend jaar concreet aan de slag.”
Het zonnepark komt bij de entree van het complex van de gasopslag. Hier komen ongeveer 3000 zonnepanelen met een vermogen van ca. 270 Wp. Voor het financieren van het zonnepark wil Noordseveld dus gebruik maken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie van het Rijk.

Deze regeling voorziet in een gegarandeerde Rijksbijdrage van ca. 9-11 cent per opgewekte kilowattuur elektriciteit gedurende een periode van 15 jaar. Voor de verder financiering zet Energiecoöperatie Noordseveld vooral in op lokale participatie. Door het verstrekken van een (obligatie) lening kan iedere inwoner (of bedrijf) binnen onze gemeente een aandeel verwerven in het zonnepark, en zo mede-eigenaar worden van zonnepark Halo.

Naast de financiering met particulier geld wil ECN ook een beroep doen op de Drentse Energie Organisatie (DEO). Met dit provinciale fonds kan ongeveer 50% van de investeringskosten worden gefinancierd. De stroom die wordt opgewekt zal worden geleverd aan het coöperatieve energiebedrijf, Energie VanOns. Met de aanleg van Halo maakt Energie VanOns weer een stapje richting een volledig eigen, noordelijke stroomvoorziening, volledig in eigendom van de noordelijke Energiecoöperaties.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *