Wandel- en fietsroute rond voormalige schijnvliegvelden bij Peest

Bij Norg en Peest zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog drie schijnvliegvelden aangelegd. In het landschap is weinig te zien van dit recent erfgoed. Een literaire wandel- en fietsroute met YouTube-films en PODcast maakt de verdwenen vliegvelden zichtbaar.

De verdwenen schijnvliegvelden bij Donderboerveen en op het Noordscheveld zijn nooit gebruikt. Het vliegveld onder Peest is  door de drassige bodem kort in bedrijf geweest. In het Westerveen – ook bekend als Hitlerring – stonden barakken. De bunker is nog te zien. Bedrijfsgebouwen zijn omgebouwd tot woonhuizen.

Schrijver Gerard Stout uit Peize werd nieuwsgierig naar de benaming Hitlerring. Hij laat in Schijnmarkering Jaap Vrolijk en Cécile Hoogendijk tijdens hun wandeling filosoferen over oorlog en vrede. Het echtpaar mijmert over dood en leven, over fout en goed, over dialect. Vragen over identiteit en over de rol van het landschap komen in het geïllustreerde boek naar voren. Details over de route zijn via zijn website te vinden in een YouTube-film met Nederlandse, Duitse en Engelse ondertitels.

De gids is in vier talen beschikbaar: Nederlands, Drents, Duits en Engels. De Drentse versie is via www.gerardstout ook als PODCAST te downloaden. De schrijver leest in 100 minuten zijn boek voor in het Drents. Wie wil kan 16 kilometer wandelen en ondertussen het verhaal op de iPhone beluisteren. De boeken zijn te koop bij Daan Nijman in Roden en bij de schrijver in Peize. 54 pagina’s. Euro 8,50 en bij verzending Euro 10,00.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *