VOORLOPIG GEEN VERRUIMING VAN GASDRUK IN GASOPSLAG LANGELO

green-field-with-a-gas-storage-sites-in-the-backgroundDe Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag de gasdruk in de ondergrondse gasopslag in Langelo voorlopig niet verruimen. De minister van Economische Zaken moet daarvoor eerst een nieuw besluit nemen waarin hij de verruiming van de gasdruk beter motiveert.
Vandaag, 7 september 2017, heeft de voorzieningenrechter Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State hier een uitspraak over gedaan.

De gemeenten Noordenveld en Leek hadden de voorzieningenrechter gevraagd het besluit van de minister om de gasdruk te verruimen, te schorsen. Karin Dekker, wethouder gemeente Leek en Klaas Smid, burgemeester gemeente Noordenveld: “Wij maken ons zorgen over de gevolgen van de verruiming van de toegestane gasdruk voor onze inwoners. Er kleven te veel risico’s aan, daarom zijn wij erg blij met de uitspraak die de Raad van State vandaag heeft gedaan, die ons in het gelijk stelt. Ook sprak de Raad van State uit dat niet aannemelijk is gemaakt dat de extra opslag nodig is voor de leveringszekerheid.”

Betere onderbouwing
De minister van Economische Zaken stemde in augustus 2015 in met een wijziging van het plan voor de gasopslag Norg. Met deze wijziging wordt in één van de compartimenten van de gasopslag een verhoging van de gemiddelde reservoirdruk toegestaan. Hierdoor kan de opslagcapaciteit van de gasopslag worden vergroot van 5 miljard naar 5,9 miljard kubieke meter. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak kan niet beoordelen of die gasdruk in dat compartiment juridisch toelaatbaar is. De minister moet daarvoor een nieuw besluit nemen waarin hij de verruiming van de gasdruk beter onderbouwd. Bij deze onderbouwing moet rekening worden gehouden met de adviezen van deskundigen en belanghebbenden.

Nieuw besluit
Het nieuwe besluit wordt niet eerder dan 1 februari 2018 verwacht. Onder meer om de adviesprocedure in de tussentijd voldoende tot haar recht te laten komen, heeft de voorzieningenrechter het besluit van de minister van augustus 2015 geschorst, zodat de NAM de gasdruk in de tussentijd niet mag verruimen.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *