Voetbaltoernooi in gevangenis Veenhuizen met gedetineerden en oud-profs

De ‘Noorse’ gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen is vrijdag 22 september het decor voor een bijzonder evenement. Binnen de bajesmuren wordt die dag een internationaal voetbaltoernooi gehouden (Euro Football), dat in het teken staat van re-integratie van (ex-)gedetineerden. Op dit moment staat de deelname vast van teams uit Nederland, Noorwegen, Duitsland en Ierland. De ploegen bestaan uit onder andere gedetineerden en ex-gedetineerden, maar ook een aantal oudprofs is present. Zo komen bijvoorbeeld de oud-internationals Andy van der Meijde (17 interlands), John de Wolf (6 interlands), Glenn Helder (4 interlands), Romano Denneboom (1 interland), Tomasz Waldoch (Polen, 74 interlands) en Martin Max (Duitsland, 1 interland) naar Veenhuizen.

De Nederlandse oud-internationals spelen tegenwoordig samen in FC de Rebellen, een team dat kan putten uit een groot arsenaal aan oud-profs die grote successen boekten als voetballer, maar van wie een aantal ook regelmatig kennis maakte met de minder positieve kanten van het leven. Bijvoorbeeld doordat ze in aanraking kwamen met Justitie of verslaafd raakten. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, heeft sinds vorig jaar een samenwerking met FC de Rebellen. Zo werkten (ex-)gedetineerden achter de schermen mee aan de theatertour van de Rebellen. Naast de genoemde oud-internationals maken ook Marcel Meeuwis, Sjaak Polak en Leo Koswal deel uit van de selectie die afreist naar Veenhuizen. In het team van oud-profs mogen als beloning enkele ex-gedetineerden meespelen. Voormalig topscheidsrechter Roelof Luinge is één van de scheidsrechters die de wedstrijden in goede banen zal leiden.

Schalke ‘04 De Pool Tomasz Waldoch en Duitser Martin Max vormen samen met onder andere de Duitse exvoetballer Mike Buskens het team van Schalke ’04. Het gaat om een maatschappelijk team van de Duitse Bundesligaclub, dat zich onder andere inzet voor het terugdringen van criminaliteit. Oudschaatser Gerard Kemkers, tegenwoordig werkzaam bij FC Groningen, is trainer van het team van de gemeente Noordenveld, één van de deelnemers aan het gevangenistoernooi. In elk geval wethouder Reint Jan Auwema en oud-betaald voetballer Gerald Sibon maken deel uit van de selectie van deze ploeg. Vanuit Dublin komt het team Bohemian Foundation, bestaande uit ex-gedetineerden die allemaal succesvol geïntegreerd zijn in de Ierse samenleving via de voetbalclub Bohemians Dublin FC.

De gevangenissen van Leeuwarden, Ter Apel, Esserheem en Norgerhaven (beide Veenhuizen), Sittard en het Duitse Lingen hebben alle zes een team geselecteerd van gedetineerden die mogen deelnemen aan het internationale toernooi. De deelname aan het voetbalevenement is voor hen een beloning voor goed gedrag en stimulans om te blijven werken aan hun resocialisatie.

Re-integratie via sport “Een belangrijke taak van DJI is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar zeker zo belangrijk is onze taak om al die mensen voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de maatschappij”, vertelt Marie-Anne de Groot, vestigingsdirecteur van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen, waar Esserheem en Norgerhaven onder vallen. “Binnen en buiten de muren van de gevangenis wordt veel gedaan aan re-integratie van gedetineerden en daarbij is sport een heel geschikt middel. Sport verbindt en verbroedert mensen en om die reden zijn er veel gevangenissen in ons land die samenwerken met sportverenigingen. Gedetineerden die hieraan toe zijn, gemotiveerd zijn en goed gedrag vertonen krijgen de kans om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen bij een sportclub, maar ook kunnen ze meetrainen om te werken aan hun gezondheid en om sociale contacten op te doen. Belangrijk onderdeel van de samenwerking is dat sportverenigingen vaak beschikken over een groot zakelijk netwerk. Daar kunnen we als DJI dan een beroep op doen om gedetineerden tijdens of na detentie te helpen aan een werkervaringsplek of zelfs een betaalde baan. Doel is om mensen die een misstap hebben begaan een steuntje in de rug te geven, zodat ze straks weer succesvol op eigen benen kunnen staan in de maatschappij.”

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *