TT-FILMWEEK – De allermooiste beelden van de races van 1925 – 2000

Met nieuwe beelden van vrouwelijke filmmaker Lammie Heling

In het Drents Archief draait tijdens de TT-week een unieke film met beelden van de TT tussen 1925 en 2000. Er is een selectie gemaakt van de allermooiste films van de races, de coureurs en de Drentse hoofdstad. De filmcompilatie is speciaal voor de TT van 2018 aangevuld met nieuwe beelden van de vrouwelijke filmmaker, en gepassioneerd motorsportliefhebber, Lammie Heling uit Hooghalen. Op haar 16 super-8 films uit de periode 1978 t/m 1982 staan unieke beelden van de TT-baan en de motorcoureurs met wie ze veel optrok. De film draait in de TT-week van maandag 25 juni t/m vrijdag 29 juni om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur in de filmzaal van het Drents Archief, Brink 4, Assen. De film duurt ca. 90 minuten. Een kaartje kost 5 euro. Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis mee. Aanmelden is niet nodig.

Parkeren op de A28

Niet alleen de races komen in beeld, maar ook de tradities die in de loop der jaren rondom de TT zijn ontstaan. Denk aan de intocht van de TT-bezoekers, de kermis, paling eten tijdens de nacht van Assen, overmatig drankgebruik en de TT-cultuur op de campings. De TT-marsen waren jarenlang traditie. Minder bekend is dat er in 1953 zelfs een TT-marathon is gelopen. Dat was waarschijnlijk een eenmalige gebeurtenis, evenals het parkeren van de auto’s op de A28 in 1991 vanwege te natte weilanden. Ook die beelden zijn opgenomen in de film.

TT-helden

De oudste filmbeelden van de races dateren al van 1925 en daarna is de mediabelangstelling alleen maar toegenomen. Genoeg materiaal om een mooi overzicht van de races te maken. Iedere tijd kent natuurlijk zijn eigen TT-helden:  Geoff Duke in de jaren ’50, Paul Lodewijkx in de jaren ’60 en Agostini, Sheene en Wil Hartog in de jaren ’70 en Streuer & Schnieders in de jaren ’80. Ze komen allemaal in beeld.  Onder meer met nieuw ontdekt filmmateriaal van Wil Hartog die door de vlammen rijdt van een in brand gevlogen motor. Veel oude helden zijn nog eens actie te zien tijdens de Centennial Classic TT in 1998.

Over Lammie Heling

Vrouwelijke filmmaker Lammie Heling (1948), een bekend gezicht uit Hooghalen, schonk het Drents Archief in februari 2018 haar collectie van 16 super-8 TT-films uit de periode 1978 t/m 1982. In deze tijd ging ze veel om met de motorcoureurs, en maakte graag filmopnames op de TT baan.  Op deze films zijn veel bekende coureurs te zien, Wil Hartog, Barry Sheene en het zijspanduo Egbert Streuer en Bernhard Schnieders. Met de laatsten was ze goed bevriend, ze reisde zelfs met hen mee naar Finland voor de motorraces. Lammie stond bekend als gepassioneerd motorliefhebber en op de zaterdag na de races wisten veel coureurs de weg naar haar huis in Hooghalen te vinden.
Op 5 maart jongstleden viel voor haar de finishvlag. Ze overleed een dag voordat haar films gedigitaliseerd waren.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *