“Toch net even lekkerder als het vers bij de aspergeboer vandaan komt”

Aspergeboerderij Hoorn steekt weer honderden kilo’s asperges

 

“Je weet nooit precies wanneer de asperges gestoken kunnen worden, want ze groeien natuurlijk onder de grond. Op een gegeven moment konden we inde afgelopen week vijf kilo steken, de dag erna al wat meer en al snel zaten we op een paar honderd kilo. Dat gebeurt in eerste instantie op ons verwarmde aspergeveld in Tynaarlo. Later gaan we ook asperges steken op de velden achter de boerderij in Huis ter Heide.” Dat zegt Hermen Hoorn van aspergeboerderij Hoorn in Huis ter Heide. In de vorig jaar vernieuwde winkel, is het al mogelijk om verse asperges te kopen.

“Het wordt al steeds drukker in de winkel, maar we leveren nu voornamelijk aan groentezaken en restaurants. Het gaat inmiddels om honderd afleveradressen. Dat kan ik niet meer alleen doen, een jongen helpt ons de komende tijd bij het bezorgen. We zijn natuurlijk wat vroeger dan vorig jaar. Met name omdat de grond in februari een dag of tien flink is opgewarmd. Voor ons was de regen en het feit dat het wat kouder werd een uitkomst de afgelopen weken. Maar nu steken de asperges dus steeds vaker hun kop boven de grond.”

Hermen Hoorn verwacht pas over een paar weken asperges van het veld in Huis ter Heide te kunnen halen, omdat het de afgelopen tijd dus koud is geweest. “Maar als het warmer wordt, kan het snel gaan met de groei van de asperges.”

In de winkel zijn de asperges in diverse kwaliteiten en prijsklassen te koop. Voor de stekers, uit onder meer Norg, Assen, Westervelde en Veenhuizen is het de komende tijd vroeg dag, want bij het ochtendgloren wordt het witte goud onder het folie vandaan gehaald. Daarna gewassen en gesorteerd en eventueel geschild. In  de winkel is ook een aan de asperges verwant assortiment producten te koop, zoals sauzen, basis voor aspergesoep, eieren, ham en nog veel meer zaken. Er zijn zo’n twintig mensen betrokken bij het arbeidsintensieve steken van asperges, het sorteren en verkopen

Ook biedt Hoorn Asperges een uitgekiend kwalitatief hoogwaardig assortiment streekproducten, met vlees van Boerma uit Zuidvelde, kaas van Kaaslust, Maallustbieren, honing van de BijZaak uit Yde, koffie van Koffielust. Op vrijdag en zaterdag wil men in de winkel aspergekroketten en aspergesoep gaan serveren. Net als in voorgaande jaren zal op zaterdagmiddag – om 16.00 uur – mogelijk zijn om een bezoek te brengen aan de aspergevelden, maar daar is nu nog even geduld voor nodig. “De klanten waarderen dat. We laten op deze manier ook zien dat we een open bedrijf zijn.”

Grand-café hotel Karsten gaat elke zaterdagmiddag met hotelgasten en anderen die dat willen vanuit Norg naar de aspergevelden om te kijken hoe er gestoken wordt. De ontvangst bij Karsten is om 15.00 uur. De asperges van het veld worden daarna vers opgediend, als menu of apart gerecht. “Al naar gelang wat de mensen zelf willen. Ik vind het echt mooi zo’n streekproduct in de buurt. Dat nodigt uit om er wat extra’s mee te doen”, zegt Daan Veen van Karsten.

Ook staan de befaamde aspergediners weer op het programma. Ook dat gaat in samenwerking met Karsten gebeuren onder de noemer Karsten kookt in de Kolonie. Er wordt gedacht aan een exclusieve vier- of vijfgangenversie. De data worden nog bekendgemaakt, maar het eerste diner zal naar verwachting half mei plaatsvinden. Hermen Hoorn: “Er is altijd veel belangstelling voor de diners, maar de mensen kunnen ook in onze winkel alles krijgen voor een complete maaltijd. We verkopen ook verse aardbeien voor het nagerecht. En natuurlijk kunnen mensen de asperges proeven bij de diverse restaurants in de regio. Op diverse plekken staan bij de restaurants speciale stoepborden waarop staat dat de asperges bij ons vandaan komen. En het is toch altijd net even lekkerder als het vers bij de boer, in dit geval de aspergeboer, vandaan komt.”

De asperges worden  ‘s morgens in alle vroegte gestoken en zo snel mogelijk in koud water ondergedompeld. Op deze manier blijft de asperge zo vers mogelijk. Hierna word de asperge mooi schoon gewassen en gesorteerd om vervolgens koel te worden bewaard. Ook de koelcapaciteit van Hoorn Asperges is uitgebreid. Geen overbodige luxe gezien het feit dat het veld in Tynaarlo volgend jaar wordt uitgebreid met nog eens twee hectare.

De asperges houden van droge zandgrond met een laag grondwaterpeil. De samenstelling en voorbereiding van de grond zorgen voor haar unieke smaak. De mineralen die in onze grond aanwezig zijn en het gebruik van compost beïnvloeden deze smaak positief. Ook de rassenkeuze dient te worden afgestemd op de grondsoort. Onze asperges profiteren optimaal van al deze omstandigheden en zijn daarom een ongekende traktatie. De licht zoete smaak word geroemd door de vele klanten die onze asperges ontdekt hebben, evenals de vele horeca in de omgeving erkennen: deze asperges proeven als geen ander!

Naast de heerlijke smaak is de asperge ook nog eens heel gezonde groente. Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën en tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

 

Vooroplopen in techniek

Hoorn Asperges is een moderne onderneming die voorop loopt in het gebruik van techniek. Met behulp van deze technische hulpmiddelen wordt het makkelijk om de kwaliteit te bewaken en invloed uit te oefenen op de opbrengst van het land. Om ook in het vroege voorjaar asperges te kunnen oogsten hebben we een veld aangelegd naast de biovergister van Swart Tynaarlo. Deze installatie produceert naast groene stroom ook restwarmte. Door deze warmte door het veld te leiden kan Hoorn 4 tot 6 weken eerder oogsten.

Sturen op kwaliteit

Een slimme thermometer helpt de aspergeteler om de temperaturen in de gaten te houden. Op elke tien centimeter zit een thermometer. Zo kan beter worden ingespeeld op het weer, en wordt gestuurd op kwaliteit. Er is  zo een nog betere inschatting mogelijk welke oogst verwacht kan worden. De automatische asperge sorteermachine word elke asperge die op het bedrijf komt acht keer op de foto gezet. Een computer analyseert deze foto’s en bepaald aan de hand van verschillende kenmerken in welke kwaliteitsklassen hij valt.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *